cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
3488
Views
0
Helpful
10
Replies
olusegun.rufai
Beginner

DSP Issue on 2801 router

Hello, i have being trying to troubleshoot why incoming calls and outgoing calls to the PSTN is not working on a 2801 router after configuring it to do. Along the line discovered that my FXO ports were just showing amber even after when the router has booted up. Very new to Cisco VOIP but was able to do the following show comands, that's when I realized this could possibly be a DSP issue but don't know how resolve this. Will appreciate if someone could help me out based on this. Here are the output of the show commands I ran:-

sh voice dsp detailed

Warning! DSPs1,  in slot 0 are using non-default firmware from flash:

This is not recommended, the default version is 22.5.0

----------------------------FLEX VOICE CARD 0 ------------------------------

                           *DSP VOICE CHANNELS*

CURR STATE : (busy)inuse (b-out)busy out (bpend)busyout pending

LEGEND     : (bad)bad    (shut)shutdown  (dpend)download pending

DSP   DSP                 DSPWARE CURR  BOOT                         PAK   TX/RX

TYPE  NUM CH CODEC        VERSION STATE STATE   RST AI VOICEPORT TS

ABRT PACK COUNT

===== === == ========= ========== ===== ======= === == ========= ==

==== ============

C5510 001 01 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

C5510 001 02 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

C5510 001 03 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

C5510 001 04 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

C5510 001 05 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

C5510 001 06 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

C5510 001 07 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

C5510 001 08 None           0.0.0 bad   idle      0  0

0          0/0

                           *DSP SIGNALING CHANNELS*

DSP   DSP                 DSPWARE CURR  BOOT                         PAK   TX/RX

TYPE  NUM CH CODEC        VERSION STATE STATE   RST AI VOICEPORT TS

ABRT PACK COUNT

===== === == ========= ========== ===== ======= === == ========= ==

==== ============

C5510 001 01 {flex}         0.0.0 free  idle      0  0 0/0/0

0          0/0

C5510 001 02 {flex}         0.0.0 free  idle      0  0 0/0/1

0          0/0

C5510 001 03 {flex}         0.0.0 free  idle      0  0 0/0/2

0          0/0

C5510 001 04 {flex}         0.0.0 free  idle      0  0 0/0/3

0          0/0

------------------------END OF FLEX VOICE CARD 0 ----------------------------

ICT_Soln#test dsp device 0 1 reset

*Feb 15 16:46:40.403: %DSPRM-5-UPDOWN: DSP 1 in slot 0, changed state to down

ICT_Soln#

ICT_Soln#sh voice dsp group all

DSP groups on slot 0:

dsp 1:

  State: FAIL, firmware: 0.0.0

  Max signal/voice channel: 8/8

  Max credits: 160

  num_of_sig_chnls_allocated: 4

  Transcoding channels allocated: 0

  Group: FLEX_GROUP_VOICE, complexity: FLEX

    Shared credits: 160, reserved credits: 0

    Signaling channels allocated: 4

    Voice channels allocated: 0

    Credits used: 0

  0 DSP resource allocation failure

Lastly did a voice test driver:-

DSP Keepalive Status Display:

=============================

DSP 1 is not UP, State: 5, Keepalive Sent: 0, Skip 0

DSP 2 Not Exist

DSP 3 Not Exist

DSP 4 Not Exist

DSP 5 Not Exist

DSP 6 Not Exist

DSP 7 Not Exist

DSP 8 Not Exist

I have also tried to interchange the slot on which the pvdm was sitting and still the issue persist.

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Hi

Check your flash to see if you have a dsp_c5510_flex.rbf file on there - if you do rename it to something else or tftp a copy off and delete it. The DSP should then get the firmware that comes with the IOS version you run.

Aaron

Aaron Please remember to rate helpful posts to identify useful responses, and mark 'Answered' if appropriate!

View solution in original post

10 REPLIES 10

Hi

Check your flash to see if you have a dsp_c5510_flex.rbf file on there - if you do rename it to something else or tftp a copy off and delete it. The DSP should then get the firmware that comes with the IOS version you run.

Aaron

Aaron Please remember to rate helpful posts to identify useful responses, and mark 'Answered' if appropriate!

Hello Aaron, i checked on the router's flash and the file is not there, what i now did is to copy the file from one the froum on this blog ans installed it on the router and rebooted but the problem still persist. Could this be a faulty PVDM or if i do an IOS upgrade the problem will be solved.

Segun,

You can use the following to test the state of the dsp..my guess the dsp showing a status of bad is faulty and you will have to replace the whole PVDM

MAN_VG#test voice driver
Enter VPM or HDV or ATM AIM or NM-HD-xx or HDV2 slot number : 0

C2800 Debugging Section;

1 - FPGA Registers Read/Write
2 - 5510 DSP test
3 - DSPRM test
4 - HDLC32 test
5 - Quit

Select option : 2

5510 DSP Testing Section:

1 - Reset ALL DSPs
2 - Reset 1 DSP
3 - Download DSPware
4 - CHPIR Enable/Disable
5 - Display c5510 ring
6 - Show HPI RAM
7 - Show eHPI memory thru Relay command
8 - Show Controller
9 - c5510 Keepalive Enable/Disable
10 - Download bootloader using indirect slave access
11 - Write HPI RAM
13 - DSP application download
14 - faked dsp crash
15 - Wait in Firmware Restart Indication
16 - Display DSP Keepalive Status
17 - QUIT

Select option : 16

DSP Keepalive Status Display:------------------you should see an output like this.
=============================
DSP 1 is Alive, State: 4, Keepalive Sent: 327216, Skip 566572
DSP 2 is not UP, State: 5, Keepalive Sent: 0, Skip 0-------------------------------DSP2 was faulty in my case.
DSP 3 is Alive, State: 4, Keepalive Sent: 417410, Skip 476382
DSP 4 Not Exist

You can try and reset the DSP and see if it helps, otherwise I am afraid you may have to change the PVDM

Please rate all useful posts

"opportunity is a haughty goddess who waste no time with those who are unprepared"

Please rate all useful posts

Hi aokanlawon

Could you please tell me the complete procedure to upgrade the firmware on the DSP Chip and were to download it from ?.

For learning purpose i tried the above command "test voice driver" but it is not availble on my 29XX  Series router.

Thanks.

There are two ways to upgrade the dspware (the firmware on the dsp)

1. Upgrade your IOS, becaue dspware is embedded in the IOS

2. Send an email to TAC to get you the required dspware, this will upgrade your dspware regardless of the IOS version you are running

TAC will send you a file to copy to flash.  For the C5510 dsp (on  most 2800 routers) they will send you a file called dsp_c5510_flex.rbf, which need to be specific for the DSPs that are in the router.  Once copied to flash, reboot the router and it will look for these files and use them.  Otherwise, it will use the DSPware version that is embedded within the IOS.

The test voice driver will not work for the 2900 routers because they use a different DSPs to the 2800 routers. From the output of that command you can see that the command is for the C5510 dsps.

The 2900 uses dsp type SP2600.

Please rate all useful posts

"opportunity is a haughty goddess who waste no time with those who are unprepared"

Please rate all useful posts

Hello Brov, i already did the test immediately i discovered the issue, its actually in my very first post but here it is again:-

Lastly did a voice test driver:-

DSP Keepalive Status Display:

=============================

DSP 1 is not UP, State: 5, Keepalive Sent: 0, Skip 0

DSP 2 Not Exist

DSP 3 Not Exist

DSP 4 Not Exist

DSP 5 Not Exist

DSP 6 Not Exist

DSP 7 Not Exist

DSP 8 Not Exist

And also reset the DSP which still didnt make the DSP come up, so i guess i will have to replace the PVDM?

Thanks alot.

Segun,

Sorry I missed that. Yes you will have to replace it. You can do an RMA if you have a valid service contract.

Please rate all useful posts

"opportunity is a haughty goddess who waste no time with those who are unprepared"

Please rate all useful posts

Hello Okanlawon, how is work going? Thanks for your support the last time

Now I have been able to purchase a new pvdm and installed it and I did

the following commands to test if the DSP is working fine now. Please

find below the output of the test.

ICT_Soln#sh voice dsp group all

DSP groups on slot 0:

dsp 1:

  State: UP, firmware: 22.5.0

  Max signal/voice channel: 8/8

  Max credits: 160

  num_of_sig_chnls_allocated: 4

  Transcoding channels allocated: 0

  Group: FLEX_GROUP_VOICE, complexity: FLEX

    Shared credits: 160, reserved credits: 0

    Signaling channels allocated: 4

    Voice channels allocated: 0

    Credits used: 0

  0 DSP resource allocation failure

ICT_Soln#sh voice dsp detailed

edsp 001 01 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/1.1

edsp 002 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/1.2

edsp 003 01 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/2.1

edsp 004 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/2.2

edsp 005 01 g711ulaw  0.1 IDLE  50/0/3.1

edsp 006 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/3.2

edsp 007 01 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/4.1

edsp 008 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/4.2

edsp 009 01 g711ulaw  0.1 IDLE  50/0/5.1

edsp 010 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/5.2

edsp 011 01 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/6.1

edsp 012 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/6.2

edsp 013 01 g711ulaw  0.1 IDLE  50/0/7.1

edsp 014 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/7.2

edsp 015 01 g711ulaw  0.1 IDLE  50/0/8.1

edsp 016 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/8.2

edsp 017 01 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/9.1

edsp 018 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/9.2

edsp 019 01 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/10.1

edsp 020 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/10.2

edsp 021 01 g711ulaw  0.1 IDLE  50/0/11.1

edsp 022 02 g729r8 p  0.1 IDLE  50/0/11.2

----------------------------FLEX VOICE CARD 0 ------------------------------

                           *DSP VOICE CHANNELS*

CURR STATE : (busy)inuse (b-out)busy out (bpend)busyout pending

LEGEND     : (bad)bad    (shut)shutdown  (dpend)download pending

DSP   DSP                 DSPWARE CURR  BOOT                         PAK   TX/RX

TYPE  NUM CH CODEC        VERSION STATE STATE   RST AI VOICEPORT TS

ABRT PACK COUNT

===== === == ========= ========== ===== ======= === == ========= ==

==== ============

C5510 001 01 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

C5510 001 02 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

C5510 001 03 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

C5510 001 04 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

C5510 001 05 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

C5510 001 06 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

C5510 001 07 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

C5510 001 08 None          22.5.0 idle  idle      0  0

0          0/0

                           *DSP SIGNALING CHANNELS*

DSP   DSP                 DSPWARE CURR  BOOT                         PAK   TX/RX

TYPE  NUM CH CODEC        VERSION STATE STATE   RST AI VOICEPORT TS

ABRT PACK COUNT

===== === == ========= ========== ===== ======= === == ========= ==

==== ============

C5510 001 01 {flex}        22.5.0 alloc idle      0  0 0/0/0     02

0         62/0

C5510 001 02 {flex}        22.5.0 alloc idle      0  0 0/0/1     06

0         37/0

C5510 001 03 {flex}        22.5.0 alloc idle      0  0 0/0/2     10

0         37/0

C5510 001 04 {flex}        22.5.0 alloc idle      0  0 0/0/3     14

0         36/0

------------------------END OF FLEX VOICE CARD 0 ----------------------------

And now here is my current configuration:-

voice service voip

 allow-connections sip to sip

 sip

  registrar server expires max 1200 min 300

!

!

!

!

!

!

!

voice class custom-cptone NG_customtone

 dualtone disconnect

  frequency 400 450

  cadence 200 400

!

!

!

!

!

!

voice register global

 mode cme

 source-address 192.168.200.1 port 5060

 max-dn 10

 max-pool 12

 load 3911 SIP3951.8-1-2-9

 authenticate register

 authenticate realm cisco.com

 timezone 25

 time-format 24

 date-format D/M/Y

 mwi stutter

 mwi reg-e164

 dialplan-pattern 1 270.... extension-length 4

 tftp-path flash:

 create profile sync 0008183651386931

!

voice statistics time-range since-reset

!

!

voice-card 0

 dsp services dspfarm

 no local-bypass

control-plane

!

!

!

voice-port 0/0/0

 supervisory disconnect dualtone mid-call

 supervisory custom-cptone NG_customtone

 no battery-reversal

 input gain 3

 no vad

 cptone NG

 timeouts interdigit 5

 timeouts call-disconnect 3

 timeouts ringing 30

 timeouts wait-release 3

connection plar opx 106

impedance complex2

 description Trunk 49

 caller-id enable

!

!

sip-ua

!

!

telephony-service

 sdspfarm units 1

 sdspfarm transcode sessions 2

 fxo hook-flash

 load 7935 P00503010100

 load 7960-7940 P0030702T023

 load ATA ATA030100SCCP040211A.ZUP

 load 7936 CMTERM_7936.3-3-5-0

 load 7906 SCCP11.7-2-1-0S

 load 7911 SCCP11.7-2-1-0S

 max-ephones 12

 max-dn 75

 ip source-address 192.168.100.1 port 2000

 system message ICT Solutions

 time-zone 25

 time-format 24

 date-format dd-mm-yy

 voicemail 111

 max-conferences 4 gain -6

 hunt-group logout HLog

 moh music-on-hold.au

 web admin system name ictsolutions secret 5 $1$bHmJ$XJ9ieuBgs7nGekELyXt9Q1

 dn-webedit

 time-webedit

 transfer-system full-consult

 transfer-pattern 100 blind

 secondary-dialtone 9

 create cnf-files version-stamp 7960

!

ephone-dn  3  dual-line

 number 106

 name Reception

 call-forward busy 111

 call-forward noan 111 timeout 15

 mwi-type both

!

ephone  9

 mac-address F025.7278.DD41

 button  1:3

!

Now I have made calls from the PSTN to the phone line which is

attached to FXO port 0/0/0 but didnt get any ringout, do I need to

allocate the dsp resources for transcoding. Because from the Show

voice dsp detailed its showing dsp not allocated and idle.

Thanks inadvance

Segun,

OK..So is it only ringing you dont get? does the call connect? In this call setup you dont need any transcoder..Your DSP will encode your G729 codec coming from your ephones to the 64Kbps PCM used by the PSTN.

Ca you send

debug voip ccapi inout

debug vpm signal

Please rate all useful posts

"opportunity is a haughty goddess who waste no time with those who are unprepared"

Please rate all useful posts

Hello Brov. I configured the wrong plar extension, swapped it for another DN instead of the FrontDesk extenstion. Thanks alot, Really appreciate

Create
Recognize Your Peers
Content for Community-Ad