cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
862
Views
1
Helpful
10
Replies

Outbounds Calls disconnected after answer H323 GW PRI

a6z69@yahoo.com
Level 1
Level 1

The connection as below:-

CUCM version 12.0.1 >>> VG H323 2900 >>> PRI E1 PSTN

We using G711ulaw codec
Inbound calls working fine but All outbound Calls disconnected after answering call.

This the output of debug isdn q931 outbound calls.

 

001180: Mar 19 13:58:47.250: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> SETUP pd = 8 callref = 0x0149
Sending Complete
Bearer Capability i = 0x8090A3
Standard = CCITT
Transfer Capability = Speech
Transfer Mode = Circuit
Transfer Rate = 64 kbit/s
Channel ID i = 0xA9839F
Exclusive, Channel 31
Calling Party Number i = 0x0081, '26188463'
Plan:Unknown, Type:Unknown
Called Party Number i = 0x80, '01001714430'
Plan:Unknown, Type:Unknown
001181: Mar 19 13:58:47.366: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- CALL_PROC pd = 8 callref = 0x8149
Channel ID i = 0xA9839F
Exclusive, Channel 31
001182: Mar 19 13:58:52.570: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- PROGRESS pd = 8 callref = 0x8149
Progress Ind i = 0x8281 - Call not end-to-end ISDN, may have in-band info
Progress Ind i = 0x8288 - In-band info or appropriate now available
001183: Mar 19 13:59:02.654: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> DISCONNECT pd = 8 callref = 0x0149
Cause i = 0x80AF - Resource unavailable, unspecified
001184: Mar 19 13:59:02.786: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- RELEASE pd = 8 callref = 0x8149
001185: Mar 19 13:59:02.786: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> RELEASE_COMP pd = 8 callref = 0x0149
001186: Mar 19 13:59:46.110: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- DISCONNECT pd = 8 callref = 0x5800
Cause i = 0x8290 - Normal call clearing
001187: Mar 19 13:59:46.110: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> RELEASE pd = 8 callref = 0xD800
001188: Mar 19 13:59:46.214: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- RELEASE_COMP pd = 8 callref = 0x5800
Cause i = 0x8290 - Normal call clearing

10 Replies 10

M02@rt37
VIP
VIP

Hello a6z69@yahoo.com 

Based on the debug output, it appears that the outbound call is being disconnected due to a "Resource unavailable, unspecified" error. This can be caused by a different factors, including:

-- Ensure that there are enough resources available on the PRI E1 line to make outbound calls. Check if there are any other devices or users currently using the PRI E1 line that could be causing a resource conflict.

-- Check the codec configuration on the VG H323 2900 and the CUCM to ensure that they are both configured to use G711ulaw.

-- Check the dial plan configuration on the VG H323 2900 and CUCM to ensure that they are both configured to route calls to the PSTN properly.

-- Verify that the routing configuration on the VG H323 2900 and CUCM is correct and that calls are being routed to the PSTN properly. Check if the outbound calls are being sent to the correct destination and if there are any issues with the routing table.

-- Check if there are any firewall or NAT issues that could be causing the outbound calls to be disconnected. Verify that the necessary ports are open and properly configured for VoIP traffic.

 

Best regards
.ı|ı.ı|ı. If This Helps, Please Rate .ı|ı.ı|ı.

a6z69@yahoo.com
Level 1
Level 1

-- Ensure that there are enough resources available on the PRI E1 line to make outbound calls. Check if there are any other devices or users currently using the PRI E1 line that could be causing a resource conflict.
  There are enough channels at PRI by > Show voice dsp detail

-- Check the codec configuration on the VG H323 2900 and the CUCM to ensure that they are both configured to use G711ulaw.
     All side working G711ulaw

-- Check the dial plan configuration on the VG H323 2900 and CUCM to ensure that they are both configured to route calls to the PSTN properly.
     They are both configured.

-- Verify that the routing configuration on the VG H323 2900 and CUCM is correct and that calls are being routed to the PSTN properly. Check if the outbound calls are being sent to the correct destination and if there are any issues with the routing table.
  The outbound calls are working fine.

-- Check if there are any firewall or NAT issues that could be causing the outbound calls to be disconnected. Verify that the necessary ports are open and properly configured for VoIP traffic.
  NO firewall or NAT

a6z69@yahoo.com 

Outbound call are not working fine...

"Inbound calls working fine but All outbound Calls disconnected after answering call."

Verify that the correct dial peers are configured for outbound calls. Also, Ensure that the PRI E1 PSTN configuration is correct and that it is connected to the VG H323 2900. Verify that the correct channels are configured for inbound and outbound calls.

 

Best regards
.ı|ı.ı|ı. If This Helps, Please Rate .ı|ı.ı|ı.

The correct dial peers are configured and calls matching right Dial-Peer

b.winter
VIP
VIP

The error is probably comming from CUCM.
In your ISDN debug you see, that the router is sending that message:

001183: Mar 19 13:59:02.654: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> DISCONNECT pd = 8 callref = 0x0149
Cause i = 0x80AF - Resource unavailable, unspecified

And I doubt, that the router is sending the error on his behalf itself. So you better check the CUCM logs. You probably have a codec issue, caused by misconfig in CUCM and/or the VGW.

Already we double check from codec at region on CUCM > G.711ULAW
+
We checked codec at VG Dial-peer & DSP > G.711ULAW

And? What should that tell me? What should I do with that info?
Are you assuming, that ulaw is used based just on the config settings, or did you really check it based on an actual call? If you just assume something, then it's your right to do so, but troubleshooting doesn't work based on assumptions.

If you don't want to get help and do the actions people recommend you to do, why do you open a thread in the first place?
Check the call in the RTMT logs.

We really checked it based on an actual call.

 

Who mentioned the assumptions?
why do you open a thread in the first place? > Why you replied aggressively?

If you don't do, what others recommend you to do, then you are just wasting your time and also the time of the helper (in this case mine).

So again, what about the CUCM logs now? Have you checked them or not? If you don't check those logs, then you probably won't find the root cause.
The debugs of the GW are probably useless, as already explained, the error probably is already sent by CUCM. Maybe you have a codec issue, or a DTMF interworking issue, which would cause a "ressource unavailable".

Appreciate your reply will check RTMT now.

Thanks again for your cooperation.