cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
Walkthrough Wednesdays
543
Views
0
Helpful
7
Replies
Highlighted
Explorer

T1 CAS issue on MGCP gw

Hello everyone

We are implementing a CUCM ver 10.5 platform.

This Ip telephony system uses a cisco 2901 ver Version 15.3(3) as voice gateway to access PSTN and another company's Telephony system (I will call it "companyB").

To get access to companyB's Telephony system, we configured our router as MGCP gateway connected to other Cisco 2901 router through a CAS T1 connection ( using 12 channels)

Here is the configuration we implemented on our router:

!
isdn switch-type primary-ni
!
!
controller T1 0/0/0
 cablelength long 0db
 ds0-group 0 timeslots 1-12 type e&m-wink-start
 description VOICE T1 to companyB
!
!
!
voice-port 0/0/0:0
 auto-cut-through
 output attenuation 3
!
!
ccm-manager mgcp
!
mgcp
mgcp call-agent CUCM 2427 service-type mgcp version 0.1
mgcp rtp unreachable timeout 1000 action notify
mgcp behavior rsip-range tgcp-only
mgcp behavior comedia-role none
mgcp behavior comedia-check-media-src disable
mgcp behavior comedia-sdp-force disable
!
mgcp profile default

.

.

We configured this MGCP gateway on our CUCM but when we tested this connection we don't get registration of this circuit on our CUCM.

On router we see that mgcp is UP, but we are unable to activate the 12 T1 CAS ports as "MGCP endpoints".

Although when we run: "sh voice port 0/0/0:0" on router we see this output:


Router#sh voice port 0/0/0:0

recEive and transMit Slot is 0, Subslot is 0, Sub-unit is 0, Port is 0
 Type of VoicePort is E&M
 Operation State is DORMANT
 Administrative State is UP

.

.

.

                                      IN      OUT
PORT            CH  SIG-TYPE    OPER STATUS   STATUS    TIP     RING
=============== == ============ ==== ======   ======    ===     ====
0/0/0:0          01  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          02  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          03  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          04  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          05  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          06  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          07  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          08  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          09  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          10  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          11  e&m-wnk     dorm idle     idle
0/0/0:0          12  e&m-wnk     dorm idle     idle

 

Could you please tell me is I am misconfiguring or missing something for this connection?

 

Any help will be appreciated.

Thanks in advanced

Enrique Villasana

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted
Advocate

Can you post the output of below command:

sh ccm-manager

 

1) mgcp call-agent CUCM 2427 service-type mgcp version 0.1 <<< Have you configured ip address where you have typed CUCM, if not try that

 

2) Have you configured the device name/domain correctly?

3) Make sure you have below command under your serial interface:

"isdn bind-l3 ccm-manager"

4) Also I would suggest bind MGCP to the interface which can reach CUCM:

mgcp bind control source-int Gx/y

mgcp bind media source-in Gx/y

 

Once you are done with the configs, type in no mgcp, mgcp

 

Let me know how you go with above.

 

-Terry

Please rate all helpful posts

View solution in original post

7 REPLIES 7
Highlighted
Advocate

Can you post the output of below command:

sh ccm-manager

 

1) mgcp call-agent CUCM 2427 service-type mgcp version 0.1 <<< Have you configured ip address where you have typed CUCM, if not try that

 

2) Have you configured the device name/domain correctly?

3) Make sure you have below command under your serial interface:

"isdn bind-l3 ccm-manager"

4) Also I would suggest bind MGCP to the interface which can reach CUCM:

mgcp bind control source-int Gx/y

mgcp bind media source-in Gx/y

 

Once you are done with the configs, type in no mgcp, mgcp

 

Let me know how you go with above.

 

-Terry

Please rate all helpful posts

View solution in original post

Highlighted

Thanks for answering.

Here you have:

MyRouterw#sh ccm-manager
MGCP Domain Name: MyRouterw.grupogloria.corp
Priority        Status                   Host
============================================================
Primary         Registered               CUCM (192.168.118.12)
First Backup    None
Second Backup   None

Current active Call Manager:    192.168.118.12
Backhaul/Redundant link port:   2428
Failover Interval:              30 seconds
Keepalive Interval:             15 seconds
Last keepalive sent:            07:03:50 AST May 29 2015 (elapsed time: 00:00:07
)
Last MGCP traffic time:         07:03:50 AST May 29 2015 (elapsed time: 00:00:07
)
Last failover time:             None
Last switchback time:           None
Switchback mode:                Graceful
MGCP Fallback mode:             Not Selected
Last MGCP Fallback start time:  None
Last MGCP Fallback end time:    None
MGCP Download Tones:            Disabled
TFTP retry count to shut Ports: 2

FAX mode: cisco
Configuration Error History:
MyRouterw#

 

My new mgcp config:

ccm-manager mgcp
!
mgcp
mgcp call-agent PRSDSJ118012 2427 service-type mgcp version 0.1
mgcp rtp unreachable timeout 1000 action notify
mgcp bind control source-interface GigabitEthernet0/0.118
mgcp bind media source-interface GigabitEthernet0/0.118
mgcp behavior rsip-range tgcp-only
mgcp behavior comedia-role none
mgcp behavior comedia-check-media-src disable
mgcp behavior comedia-sdp-force disable
!
mgcp profile default

!

dial-peer voice 1 pots
service mgcpapp
port 0/0/0:0

!

 

I did "no mgcp/mgcp" commands but the gateway keeps in a "Rejected" state on my CUCM.

I run  "debug mgcp packet: and here is the output:

May 29 12:56:27.458: MGCP Packet received from 192.168.118.12:2427--->
200 152026447
<---

May 29 12:56:42.458: MGCP Packet sent to 192.168.118.12:2427--->
NTFY 152026448 *@MyRouter.mydomain.com MGCP 0.1
X: 0
O:
<---

May 29 12:56:42.458: MGCP Packet received from 192.168.118.12:2427--->
200 152026448
<---

May 29 12:56:57.458: MGCP Packet sent to 192.168.118.12:2427--->
NTFY 152026449 *@MyRouter.mydomain.com MGCP 0.1
X: 0
O:
<---

 

Only one thing I have to add , I am getting "slip secs/Errored Secs" on controller:

MyRouter#sh controllers t1 0/0/0
T1 0/0/0 is up.
  Applique type is Channelized T1
  Cablelength is long 0db
  Description: VOICE T1 to PERU
  No alarms detected.
  alarm-trigger is not set
  Soaking time: 3, Clearance time: 10
  AIS State:Clear  LOS State:Clear  LOF State:Clear
  Version info FPGA Rev: 08121917, FPGA Type: PRK4
  Framing is ESF, Line Code is B8ZS, Clock Source is Line.
  CRC Threshold is 320. Reported from firmware  is 320.
  Data in current interval (3 seconds elapsed):
     0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations
     0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins
     0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs
  Data in Interval 1:
     5198 Line Code Violations, 8 Path Code Violations
     54 Slip Secs, 2 Fr Loss Secs, 1 Line Err Secs, 0 Degraded Mins
     53 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 317 Unavail Secs
  Data in Interval 2:
     0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations
     83 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins
     83 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs
  Total Data (last 2 15 minute intervals):
     5198 Line Code Violations, 8 Path Code Violations,
     137 Slip Secs, 2 Fr Loss Secs, 1 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,
     136 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 317 Unavail Secs

 

 

I HTH

Thanks again !!!!

Enrique

 

 

 

Highlighted

Kindly paste a snapshot of your port and gateway config cucm side.

Highlighted

Hi,

 

In logs ,I can see MyRouter.mydomain.com and show ccm-manager shows MGCP Domain Name: MyRouterw.grupogloria.corp.

 

can u share the snapshot of config from Call manager as asked by moyo?

 

regds,

aman

Highlighted

Hi Terry, moyo oyegunle and Aman Soi!!!

Thanks for your interest.

The root cause was a mistype on "dial-peer voice 1 pots"

dial-peer voice 1 pots
 service mgcpap <------ ERROR instead of proper command: "service MGCPAPP"
 port 0/0/0:0
!

AFTER this change the gateway got registration and we start to call with this gateway!!!

I selected Terry answer because I have not configured recommended commands.

THANKS AGAIN

Enrique Villasana

Highlighted

Good problem got resolved.

 

thanks for update.

 

regds,

aman

Highlighted

No worries, thanks for the update - actually I was going to add the step to confirm the dial-peer step as well but got distracted and somehow missed that. Anyways see you around.

-Terry

Content for Community-Ad