cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
1110
Views
0
Helpful
11
Replies
Bin Shen
Beginner

Cisco Prime LMS 4.2 AutoMonitoring Error

We've recently installed LMS 4.2 on a Windows VM.

All devices have been auto discovered and added in. However the AutoMonitor failed to start with the following error:

AutoMonitoring Details

Problem with File /WEB-INF/screens/admin/AutoMonitoringDetails.jsp!!!java.lang.NullPointerException

And most sections under Monitor dashboard are displaying a database error:

Unable to get Database Connection. Either UPMDbEngine process is down or Connection Pool is exhausted.

I've run some self test and all came back with following two FAIL items.

FAIL SWAP Size in GB:9.0

FAIL Cisco Prime Installed Drive Size in GB: 50.0

Not sure whether this relates to the above errors that I got. Could someone please shed some lights on it?

BTW, I've restarted the UPMDbEngine process several times although it's already running and last night the Windows VM has been restarted as well.

11 REPLIES 11
Vinod Arya
Cisco Employee

Please share the install log from the C:\ drive to check if install was clean.

Please check the following things :

1. Disable any Antivirus if installed on LMS server and restart Daemon Manager and see if it resolves.

2. Check Windows Event logs if any UPM related process error is noticed.

3. Being fresh install if it is not used much try to reinitialize the UPM database, following is the procedure :

a) Stop the Ciscoworks daemons

b) perl dbRestoreOrig.pl dsn=upm dmprefix=UPM

c) Start the Ciscoworks daemons

Note: The perl executable is found ../CSCOpx/bin/ as well as the dbRestoreOrig.pl script.

-Thanks

Vinod

**Rating Encourages contributors, and its really free. **

-Thanks Vinod **Rating Encourages contributors, and its really free. **

Thanks for the reply Vinod!

Tried 1 already before posting. No UPM related process error is noticed in event viewer however there is quite a few Apache Event ID 3299. Not sure whether it relates to database though.

The Apache service named  reported the following error:

>>> [Thu Jan 23 16:47:14 2014] [warn] The Alias directive in D:/Win32app/CiscoWorks/MDC/Apache/conf/cmf-app.conf at line 8 will probably never match because it overlaps an earlier Alias.     .

Will give it a go on 3 and post it back if it works.

Thanks.

Please share the output of pdshow -brief from your command prompt as well for us to see if all the processes are running fine.

Also, please share your D:/Win32app/CiscoWorks/MDC/Apache/conf/cmf-app.conf file for me to match it and see if the line 8 is correct or not.

-Thanks

Vinod

**Rating Encourages contributors, and its really free. **

-Thanks Vinod **Rating Encourages contributors, and its really free. **

Hi Vinod,

I've now completely finished the DFM database reset following your point 3 and this link below:

http://www.routerdiscussions.com/viewtopic.php?t=225&p=1245

The problem still exist. One weird thing I noticed since the beginning is when I expanded "All Devices" in some sections (e.g. Performance->Device->CPU Utilization) of the Report, it has no device listed while other sections have them listed (e.g. Inventory->Detailed Device).

Run the pdshow -brief after the db reset:

  Process               State                                     Pid

  *******               *****                                     ***

  UPMDbEngine           Program started - No mgt msgs received    6680

  UPMDbMonitor          Administrator has shut down this server   0

  Tomcat                Program started - No mgt msgs received    9032

  TomcatMonitor         Running normally                          10120

  Apache                Program started - No mgt msgs received    16068

  TopoServer            Program started - No mgt msgs received    12904

  RMEDbEngine           Program started - No mgt msgs received    16316

  Proxy                 Program started - No mgt msgs received    8200

  NameServer            Program started - No mgt msgs received    8208

  NameServiceMonitor    Program started - No mgt msgs received    15416

  EDS                   Running normally                          14184

  LicenseServer         Program started - No mgt msgs received    11112

  IpmDbEngine           Program started - No mgt msgs received    2292

  INVDbEngine           Program started - No mgt msgs received    7896

  FHPurgeTask           Never started                             0

  FHDbEngine            Program started - No mgt msgs received    6156

  ESS                   Program started - No mgt msgs received    3208

  EssMonitor            Running normally                          16612

  EventFramework        Program started - No mgt msgs received    4560

  PMServer              Running normally                          4588

  SyslogCollector       Running normally                          3056

  EPMDbEngine           Program started - No mgt msgs received    2372

  EPMServer             Running normally                          1604

  FHServer              Running normally                          4524

  diskWatcher           Running normally                          2496

  DFMMultiProcLogger    Program started - No mgt msgs received    2384

  DFMLogServer          Program started - No mgt msgs received    3332

  DFMCTMStartup         Administrator has shut down this server   0

  DfmBroker             Running normally                          2512

  DfmServer             Running normally                          3644

  DfmServer1            Running normally                          1908

  DCRDevicePoll         Never started                             0

  CSSCPServer           Program started - No mgt msgs received    3688

  CSRegistryServer      Running normally                          2364

  CSDiscovery           Never started                             0

  CmfDbEngine           Program started - No mgt msgs received    4972

  CmfDbMonitor          Running normally                          4064

  DCRServer             Running normally                          6000

  CMFOGSServer          Program started - No mgt msgs received    9124

  EssentialsDM          Running normally                          7352

  CAAMServer            Running normally                          13408

  ConfigMgmtServer      Running normally                          13540

  ConfigUtilityService  Running normally                          13788

  ICServer              Running normally                          13656

  EnergyWise            Running normally                          13332

  PMCOGSServer          Program started - No mgt msgs received    13944

  IPMOGSServer          Program started - No mgt msgs received    16760

  TISServer             Program started - No mgt msgs received    11124

  DFMOGSServer          Program started - No mgt msgs received    14036

  InventoryCollector    Running normally                          12408

  Interactor            Program started - No mgt msgs received    14760

  InventoryCollector1   Program started - No mgt msgs received    14516

  Interactor1           Program started - No mgt msgs received    17048

  NOSServer             Running normally                          10836

  PTMServer             Running normally                          14792

  UPMProcess            Administrator has shut down this server   0

  EDS-GCF               Running normally                          12264

  jrm                   Running normally                          12996

  CTMJrmServer          Running normally                          16608

  ChangeAudit           Program started - No mgt msgs received    7976

  SyslogAnalyzer        Running normally                          7980

  DataPurge             Administrator has shut down this server   0

  IPMProcess            Program started - No mgt msgs received    16816

  ANIDbEngine           Program started - No mgt msgs received    6172

  ANIServer             Running with busy flag set                6196

  UTMajorAcquisition    Never started                             0

  MACUHIC               Running normally                          15340

  UTLITE                Running normally                          6244

  UTManager             Running normally                          6708

  VNMServer             Program started - No mgt msgs received    6268

  WlseUHIC              Running normally                          6280

  AdapterServer1        Program started - No mgt msgs received    6720

  AdapterServer         Program started - No mgt msgs received    7052

And the D:/Win32app/CiscoWorks/MDC/Apache/conf/cmf-app.conf

SetEnvIf Request_URI /cwhp/servlet/AxisServlet allow_https

SetEnvIf Request_URI /cwhp/servlet/AxisServlet deny_http

SetEnvIf Request_URI /cwhp/services/ allow_https

SetEnvIf Request_URI /cwhp/services/ deny_http

Alias /CSCOcm/classpath/   "D:/Win32app/CISCOW~1/campus/www/classpath/"

SetEnvIf Request_URI "swimtemp" allow_http

SetEnvIf Request_URI "cwcli" allow_https

Alias /CSCOcm/classpath/   "D:/Win32app/CISCOW~1/campus/www/classpath/"

Thanks a lot!


Hi Bin,

Issue seems to be with the UPM database ,below processs are down:

UPMDbMonitor          Administrator has shut down this server   0

  UPMProcess            Administrator has shut down this server   0

and which is why you are unable to get into the (performance >device>cpu utilization)

to fix it , Reintialize the UPM database as below:

stop the daemon manager (net stop crmdmgtd)

NMSROOT\bin\perl.exe NMSROOT\bin\dbRestoreOrig.pl dsn=upm dmprefix=UPM

start the daemon manager (net start crmdmgtd)

You can  Safely remove this last line from cmf-app.conf:

Alias /CSCOcm/classpath/   "D:/Win32app/CISCOW~1/campus/www/classpath/"

Thanks-

Afroz

[Do rate the useful post]

Thanks- Afroz [Do rate the useful post] ****Ratings Encourages Contributors ****

Hi Afroj,

Thanks for noticing that. I didn't have a careful look when I pasting the output. This was generated soon after I started the daemon manager and when I saw your reply, both processes were running already.

But anyway, I did another reinitialization following your suggestion and removed the last line from cmf-app.conf. However, the problem still persists.

Most sections under Monitor are saying "Unable to get Database Connection. Either UPMDbEngine process is down or

Connection Pool is exhausted."

And the Device Selector under Reports->Performance has nothing to select from just like I haven't added in any devices. But I can still select them if I choose Reports->Inventory for example...

Are those different sections under Reports using the same Device List? Or did I miss something during setup?

Thanks~

Hi Bin,

It is happening becasue of the HUM database Only.

Share the same screen shot as attached from your serevr.

also share the below log file:

UPMDbMonitor

UPMProcess

Thanks-

Afroz

Thanks- Afroz [Do rate the useful post] ****Ratings Encourages Contributors ****

Hi Afroj,

The HUM database service is running on the server. I just updated my original post with two log files that you mentioned.

And with the services screenshot of the server below.

I also contacted our local reseller support and they recommended using Cisco's pre-configured image file and deploy it on ESX server rather than my current setting on a Windows 2008 VM. Would you think that will make a difference?

Thanks.

Capture.PNG

so what I understand you are planning to reinstalled LMS ?

Thanks- Afroz [Do rate the useful post] ****Ratings Encourages Contributors ****

If the reseller support is unable to provide a solution, and if all the suggestion I got from here ends with negative results, yes.

I have limited knowledge in database, but I've found many people here are more specialized in this software.

Hi,

Logs looks fine. HUM database and the process also seems to be running fine.

It could be a port issue. what I would suggest is :

-change the STARTUP type of the Daemon Manager to MANUAL from AUTOMATIC

-reboot the server.

-Chnage the startup type back to AUTOMATIC

-Now start the services from the CLI ( net start crmdmgtd)

-wait for 10 -15 min..

-check the status of  UPMDbEngine and UPM Process .. hope they are ok

-now check the issue...

Thanks-

Afroz

[Do Rate the useful post]

Thanks- Afroz [Do rate the useful post] ****Ratings Encourages Contributors ****