cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
192
Views
0
Helpful
5
Replies
Beginner

Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports

Please see my Layer 3 VLAN configuration. Can someone please let me know what needs to be done in order to get DHCP IP?

 

Laptop connected to G0/1 for VLAN1XX not getting IP.

 

interface Vlan1XX
description SRVRVLAN
ip address 10.10.10.1 255.255.255.0
no ip redirects
no ip unreachables
no ip proxy-arp

!

interface GigabitEthernet0/1
switchport access vlan 1XX
switchport mode access
spanning-tree portfast
end

!

 

 

2 ACCEPTED SOLUTIONS

Accepted Solutions
Highlighted
VIP Collaborator

Re: Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports

 

 - That output is not enough to conclude on the problem 1) Do you have a DHCP server2) Is it on the same Vlan or not 3) If you think your DHCP-infrastructure should work, then check it's logs and see whether or not mac addresses are being served with IP-addresses.

 M.

View solution in original post

Highlighted
Hall of Fame Master

Re: Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports

I agree that we do not know enough about this situation to be able to give good answers. Since we see configuration of a vlan interface and of an access port I assume that this configuration of some kind of Catalyst switch. If that is not correct please provide clarification. We do not know whether the DHCP function is intended to be provided by this switch or by some external server. Please clarify.

 

If the DHCP function is to be provided by this switch then please provide what you have configured on this switch for DHCP. If the DHCP is external to the switch then is is in the same vlan as the clients? If the server is external and is not in the same vlan as the clients then the vlan interface configuration should include a helper address pointing to the server.

HTH

Rick

View solution in original post

5 REPLIES 5
Highlighted
VIP Collaborator

Re: Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports

 

 - That output is not enough to conclude on the problem 1) Do you have a DHCP server2) Is it on the same Vlan or not 3) If you think your DHCP-infrastructure should work, then check it's logs and see whether or not mac addresses are being served with IP-addresses.

 M.

View solution in original post

Highlighted
Hall of Fame Master

Re: Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports

I agree that we do not know enough about this situation to be able to give good answers. Since we see configuration of a vlan interface and of an access port I assume that this configuration of some kind of Catalyst switch. If that is not correct please provide clarification. We do not know whether the DHCP function is intended to be provided by this switch or by some external server. Please clarify.

 

If the DHCP function is to be provided by this switch then please provide what you have configured on this switch for DHCP. If the DHCP is external to the switch then is is in the same vlan as the clients? If the server is external and is not in the same vlan as the clients then the vlan interface configuration should include a helper address pointing to the server.

HTH

Rick

View solution in original post

Highlighted
Beginner

Re: Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports

Thank you guys, I was able to setup switch as DHCP server and it worked fine

Highlighted
Hall of Fame Master

Re: Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports

I am glad that our suggestions were able to help you develop a solution that works. Thank you for marking this question as solved. This will help other participants in the community to identify discussions which have helpful information. This community is an excellent place to ask questions and to learn about networking. I hope to see you continue to be active in the community.

HTH

Rick
Highlighted
Enthusiast

Re: Not getting IPs while connecting to the VLAN Ports


possibility out of IPs if lease time is too big; can u enable dhcp server debugs on switch? i know u can on a router but i never did dhcp debug on switch
CreatePlease to create content