cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
2337
Views
0
Helpful
12
Replies

EHWIC-VA-DSL-A Config Assistance

tjanssen
Level 1
Level 1

Hello everyone, 

 

I need some help with getting my EHWIC-VA-DSL-A configured on my CenturyLink circuit. When I change the operating mode from auto to vdsl2, the card doesn't want to sync up to the DSLAM. I have some insider knowledge of the CenturyLink DSLAM being a Calix E7. 

12 Replies 12

Hello,

 

when you set it to 'auto' it doesn't sync either ? Which firmware are you using ?

 

--> firmware filename flash:vdsl.bin-xxxxxxxx ?

When I have the operating mode set to auto, it uses the ADSL2+ fallback ports on the Calix E7 VDSL2-48C. The firmware version is A2pv6C039t.d24o_rc1. 

Hello,

 

that one is going to be tough, and likely a trial and error experience, as I cannot find any compatibility information with Calix DSLAMs at all. The link below has several firmware releases, you could try and install those and check if one of them works...

 

https://software.cisco.com/download/home/284303747/type/282821780/release/A2pv6C039m

I changed the firmware and it is still using the ADSL2+ fallback port on the Calix E7. 

Hello,

 

it might very well be that Cisco and Calix, or at least that specific module, don't go together. I can find DSLAM compatibility info for everything from Ericsson to Siemens, Alcatel, Lucent, Nokia, Fujitsu, and Huawei, but nothing at all for Calix.

So, I reached out to CenturyLink and bumped up my internet speed to 30Mbps, now it is negotiating VDSL2... guess the 15Mbps plan is ADSL2+... 

Hello,

 

that is something you would not think of right away...:)

 

Glad that you got the issue resolved !

It didn't occur to me until a few days ago... I am still kind of at a loss as to why when I bumped up my internet speed that it also changed me over to VDSL2... perhaps I was actually on the Calix C7 by my house... then today, I was switched over to the E7... Now I just have to bug CenturyLink and figure out why the circuit speed is 28Mbps and not 30Mbps... the sync rate should be 33Mbps. I am going to guess that it is degraded copper in the neighborhood. 

balaji.bandi
Hall of Fame
Hall of Fame

Additional to @Georg Pauwen comments, what is the Router model here, what version of code running.

 

Looks at some configuration guide lines :

 

https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/routers/access/interfaces/NIM/software/configuration/guide/vdsl2-and-adsl2-nim.html#concept_53A815DABB0E4F58B6348E4C04A13B92

 

BB

***** Rate All Helpful Responses *****

How to Ask The Cisco Community for Help

Here is a show version output:

 

TJ-LSV-DSL#sh ver
Cisco IOS Software, C1900 Software (C1900-UNIVERSALK9-M), Version 15.7(3)M5, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2019 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Thu 26-Sep-19 23:54 by prod_rel_team

ROM: System Bootstrap, Version 15.0(1r)M16, RELEASE SOFTWARE (fc1)

TJ-LSV-DSL uptime is 1 day, 15 hours, 57 minutes
System returned to ROM by reload at 17:29:11 PDT Thu Aug 12 2021
System restarted at 17:31:10 PDT Thu Aug 12 2021
System image file is "usbflash0:/c1900-universalk9-mz.SPA.157-3.M5.bin"
Last reload type: Normal Reload
Last reload reason: Reload Command

 

This product contains cryptographic features and is subject to United
States and local country laws governing import, export, transfer and
use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply
third-party authority to import, export, distribute or use encryption.
Importers, exporters, distributors and users are responsible for
compliance with U.S. and local country laws. By using this product you
agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable
to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.

A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:
http://www.cisco.com/wwl/export/crypto/tool/stqrg.html

If you require further assistance please contact us by sending email to
export@cisco.com.

Cisco CISCO1921/K9 (revision 1.0) with 487424K/36864K bytes of memory.
Processor board ID FTX191581F4
1 DSL controller
1 Ethernet interface
2 Gigabit Ethernet interfaces
1 ATM interface
1 terminal line
1 Virtual Private Network (VPN) Module
DRAM configuration is 64 bits wide with parity disabled.
255K bytes of non-volatile configuration memory.
250864K bytes of USB Flash usbflash0 (Read/Write)


License Info:

License UDI:

-------------------------------------------------
Device# PID SN
-------------------------------------------------
*1 CISCO1921/K9 FTX191581F4

 


Suite License Information for Module:'c1900'

--------------------------------------------------------------------------------
Suite Suite Current Type Suite Next reboot
--------------------------------------------------------------------------------
FoundationSuiteK9 None None None
securityk9
datak9


Technology Package License Information for Module:'c1900'

------------------------------------------------------------------------
Technology Technology-package Technology-package
Current Type Next reboot
------------------------------------------------------------------------
ipbase ipbasek9 Permanent ipbasek9
security securityk9 Permanent securityk9
data datak9 EvalRightToUse datak9

Configuration register is 0x2102

change mode in cont vdsl to

 

controller VDSL 0/0/0
operating mode vdsl2

 

then use  : SH CONT VDSL 0/0/0

 

will let you know the exact sync speed and maximum attainable speed

 

from there you can see the quality of the line

 

you may need to change the main tel cable from box to the router with a new cable

 

i am using a network cable cat6 for that and the line speed is very good and stable

tjanssen
Level 1
Level 1

I should have updated this post a long time ago, apologies for bumping this post even though it is months old but I got it working because it was an issue on CenturyLink's side. Also there was an issue withing wiring (should have tested layer 1 before going to point blame on the line card, my bad). As of right now, I have moved the router down to another telephone jack in the garage and the circuit is currently at 30Mbps down and 2 Mbps up. Also I was moved to a new port on the DSLAM at the crossbox.