utm_medium=referral&utm_source=cc-ribbon&utm_campaign=ST-RMA-4-21 " target="_blank">
Would you like to learn more about how to determine if you need an RMA? - REGISTER TODAY!
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
Join Customer Connection to register!
2898
Views
0
Helpful
11
Replies
roycemathew
Beginner

2960S Power Inline Issue

hi All,

 

I have a concern with a phone connecting to a port. Port being shut by CDP. Any clue in understanding or alleviating would be of great help.

WS-C2960S-48LPS-L

IOS: c2960s-universalk9-mz.122-58.SE2.bin

 

!
interface GigabitEthernet1/0/46
 description IP Phones & Data
 switchport access vlan x
 switchport mode access
 switchport voice vlan x
 srr-queue bandwidth share 1 30 35 5
 priority-queue out
 no snmp trap link-status
 mls qos trust device cisco-phone
 mls qos trust dscp
 auto qos voip cisco-phone
 spanning-tree portfast
 spanning-tree bpduguard enable
 service-policy input AUTOQOS-SRND4-CISCOPHONE-POLICY

!

Jun 29 09:39:35: %ILPOWER-7-DETECT: Interface Gi1/0/46: Power Device detected: IEEE PD
Jun 29 09:39:35: %LINK-3-UPDOWN: Interface GigabitEthernet1/0/46, changed state to down
Jun 29 09:39:36: %ILPOWER-5-POWER_GRANTED: Interface Gi1/0/46: Power granted
Jun 29 09:39:40: %LINK-3-UPDOWN: Interface GigabitEthernet1/0/46, changed state to up
Jun 29 09:39:41: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet1/0/46, changed state to up
Jun 29 09:39:42: %SWITCH_QOS_TB-5-TRUST_DEVICE_LOST: cisco-phone no longer detected on port Gi1/0/46, operational port trust state is now untrusted.
Jun 29 09:39:53: %ILPOWER-5-ILPOWER_POWER_CDP_SHUT: Interface Gi1/0/46: inline power shut

11 REPLIES 11
rrrenoballes
Beginner

hi,

As per cisco explanation, Inline power is shut down because CDP consumption power on this Power over Ethernet (PoE) port is greater than the allocation power, the hardware interface limit, the user-configured maximum power, or the available power on this switch. [chars] is the interface.

Module   Available     Used     Remaining
             (Watts)        (Watts)    (Watts)
------   ---------   --------   ---------
     1           370.0          88.3       281.7

Interface Admin  Oper       Power   Device              Class Max
                                          (Watts)                            
--------- ------ ---------- ------- ------------------- ----- ----

 Gi1/0/46  auto   on               4.0     Ieee PD             1     30.0

 

This is as per switch not sure what should be checked

What type of phone is connected on the port? Is this issue visible for all ip phones?

Model - 7942, but the same phone works with another port in the switch without any issue. Even bypassed the connected and made a direct connection still same.

 

if the same phone works in another port, most likely that port is faulty. 

you might want to connect a machine on gig1/0/46 and see if it can connect to the network

The phone shows in the port for some time before its kicked out.

 

#sh cdp ne gi1/0/46 detail
-------------------------
Device ID: SEP20BBC0922108
Entry address(es):
Platform: Cisco IP Phone 7942,  Capabilities: Host Phone Two-port Mac Relay
Interface: GigabitEthernet1/0/46,  Port ID (outgoing port): Port 1
Holdtime : 0 sec
Second Port Status: Down

Version :
SCCP42.9-2-3S

advertisement version: 2
Duplex: full
Power drawn: 6.300 Watts
Power request id: 8456, Power management id: 0
Power request levels are:6300 0 0 0 0
Management address(es):

Please check link below. You may need to configure "power inline auto" on gi1/0/46

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/switches/lan/catalyst2960/software/release/12-2_44_se/configuration/note/ol14988.html

The ports are already in Auto mode and a PC connected to port works fine, its when a phone connects its not getting powered up.

when you say auto mode, does it mean you have configured "power inline auto" under gi1/0/46 ? 

This discussion has been reposted to the LAN, Switching and Routing community.

hi All,

 

Just to update you all, i had a TAC raised and asked me to apply "power inline static max" and phone was detected with max watts.