cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
Join Customer Connection to register!
1155
Views
0
Helpful
5
Replies
Alex Fray
Beginner

Cisco 877W Router - DSL connectivity issue

I'm using a Cisco 877W router which connects to a private broadband network using PPPoA. I have installed many other 800 series routers on broadband lines successfully so am familiar with DSL but cannot resolve this issue.

When i connect my router to the line i get a solid Carrier detect light and when doing a debug atm events i get "showtime" so all good. However when i debug ppp negotiation i am not able to authenticate. It is not that my CHAP/PAP username and password is wrong its that i don't even get to that point.

The router continually does a confreq over 30 times which times out which would indicate no response from the ISP:

000040: *May  4 11:54:51.157 BST: Vi2 LCP: O CONFREQ [REQsent] id 44 len 10

000041: *May  4 11:54:51.157 BST: Vi2 LCP:    MagicNumber 0x75D5C4D8 (0x050675D5C4D8)

000042: *May  4 11:54:53.173 BST: Vi2 LCP: Timeout: State REQsent

However after 30+ time i eventually get a response (4 minutes later):

000179: *May  4 11:58:11.864 BST: Vi2 LCP: O CONFREQ [ACKsent] id 84 len 10

000180: *May  4 11:58:11.864 BST: Vi2 LCP:    MagicNumber 0x75D8D4DD (0x050675D8D4DD)

000181: *May  4 11:58:11.896 BST: Vi2 LCP: I CONFACK [ACKsent] id 84 len 10

000182: *May  4 11:58:11.896 BST: Vi2 LCP:    MagicNumber 0x75D8D4DD (0x050675D8D4DD)

000183: *May  4 11:58:11.896 BST: Vi2 LCP: State is Open

000184: *May  4 11:58:11.896 BST: Vi2 PPP: Phase is AUTHENTICATING, by the peer

000185: *May  4 11:58:11.896 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 57 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000186: *May  4 11:58:15.960 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 58 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000187: *May  4 11:58:20.061 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 59 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000188: *May  4 11:58:21.913 BST: Vi2 AUTH: Timeout 1

000189: *May  4 11:58:24.161 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 60 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000190: *May  4 11:58:28.262 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 61 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000191: *May  4 11:58:31.926 BST: Vi2 AUTH: Timeout 2

000192: *May  4 11:58:32.358 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 62 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000193: *May  4 11:58:36.459 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 63 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000194: *May  4 11:58:40.559 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 64 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000195: *May  4 11:58:41.944 BST: Vi2 AUTH: Timeout 3

000196: *May  4 11:58:44.660 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 65 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000197: *May  4 11:58:48.773 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 66 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000198: *May  4 11:58:51.961 BST: Vi2 AUTH: Timeout 4

000199: *May  4 11:58:52.869 BST: Vi2 CHAP: I CHALLENGE id 67 len 38 from "ERX15.Birmingham3"

000200: *May  4 11:58:56.966 BST: Vi2 LCP: I TERMREQ [Open] id 120 len 4

000201: *May  4 11:58:56.966 BST: Vi2 LCP: O TERMACK [Open] id 120 len 4

000202: *May  4 11:58:56.966 BST: Vi2 PPP: Sending Acct Event[Down] id[4]

000203: *May  4 11:58:56.970 BST: Vi2 PPP: Phase is TERMINATING

000204: *May  4 11:58:58.970 BST: Vi2 LCP: Timeout: State TERMsent

000205: *May  4 11:58:58.970 BST: Vi2 LCP: State is Closed

000206: *May  4 11:58:58.970 BST: Vi2 PPP: Phase is DOWN

Now to me this indicates an inbound packet from the ISP but now my router doesn't respond.

Is this a configuration issue with my router or an ISP problem. I have read the Cisco DSL Troubleshooting for PPPoA document but it doesn't cover this. my configuration is below:

interface ATM0

no ip address

no ip mroute-cache

no shut

atm vc-per-vp 64

no atm ilmi-keepalive

pvc 0/38  

encapsulation aal5mux ppp dialer  

dialer pool-member 1

interface Dialer1

ip address 10.x.x.1 255.255.255.254

ip inspect myfw out

ip virtual-reassembly

encapsulation ppp

dialer pool 1

dialer-group 1

ppp authentication chap pap callin

ppp chap hostname xxxx

ppp chap password yyyy

ppp pap sent-username xxxx password yyyy

ppp ipcp dns request

ppp ipcp wins request

hold-queue 224 in

thanks Alex

5 REPLIES 5
paolo bevilacqua
Hall of Fame Master

Which IOS are you using ?

Can you send "show dsl itnterface", "show int atm0". To rule out layer 1 issues.

I had the PSTN provider come out to check the line and they confirmed it was ok. The fact i get a carrier detect should mean the line is ok. I'm just a bit confused that i do occassionally see some traffic from the ISP but don't complete the PPP negotiation.

IOS - c870-advsecurityk9-mz.124-24.T4.bin

sh int atm0 -

ATM0 is up, line protocol is up  

Hardware is MPC ATMSAR (with Alcatel ADSL Module)  

MTU 4470 bytes, sub MTU 4470, BW 448 Kbit/sec, DLY 820 usec,    

reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255  

Encapsulation ATM, loopback not set  

Encapsulation(s): AAL5  AAL2, PVC mode  

10 maximum active VCs, 64 VCs per VP, 1 current VCCs  

VC Auto Creation Disabled.  

VC idle disconnect time: 300 seconds  

Last input never, output 00:00:01, output hang never  

Last clearing of "show interface" counters 00:02:58  

Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0  

Queueing strategy: Per VC Queueing  

5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec  

5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec    

15 packets input, 485 bytes, 0 no buffer    

Received 0 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles    

0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored, 0 abort    

33 packets output, 525 bytes, 0 underruns   

0 output errors, 0 collisions, 0 interface resets   

0 unknown protocol drops    

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

sh dsl interface -

ATM0

Alcatel 20190 chipset information                

ATU-R (DS)                      ATU-C (US)

Modem Status:    Showtime (DMTDSL_SHOWTIME)

DSL Mode:        ITU G.992.1 (G.DMT) Annex A

ITU STD NUM:    0x03                            0x1

Vendor ID:      'STMI'                          'ALCB'

Vendor Specific: 0x0000                          0x0000

Vendor Country:  0x0F                            0x0F

Chip ID:        C196P (1) DFE BOM:        DFE3.0 Annex A (1)

Capacity Used:  100%                            59%

Noise Margin:    8.0 dB                        18.0 dB

Output Power:    15.5 dBm                        12.0

dBm Attenuation:    52.0 dB                        31.5 dB

FEC ES Errors:    0                              0

ES Errors:      23                              1

SES Errors:      0                              0

LOSES Errors:    0                              0

UES Errors:      0                              0

Defect Status:  None                            None Last Fail Code:  None Watchdog Counter: 0xAB Watchdog Resets: 0 Selftest Result: 0x00 Subfunction:    0x00

Interrupts:      8252 (0 spurious)

PHY Access Err:  0

Activations:    1

LED Status:      ON

LED On Time:    100

LED Off Time:    100

Init FW:        init_AMR-3.0.014_no_bist.bin

Operation FW:    AMR-3.0.014.bin

FW Source:      embedded

FW Version:      3.0.14                 Interleave            Fast    Interleave              Fast

Speed (kbps):          1888                0          448                0

Cells:                13620                0    337927022                0

Reed-Solomon EC:      35751                0            0                0

CRC Errors:              25                0            6                0

Header Errors:          17                0            0                0

Total BER:                7419E-12              0E-0

Leakage Average BER:      9931E-12              0E-0                        

ATU-R (DS)      ATU-C (US)

Bitswap:              enabled            enabled

Bitswap success:          0                  0

Bitswap failure:          0                  0

LOM Monitoring : Disabled

DMT Bits Per Bin 000: output omitted by alex fray

Training log buffer capability is not enabled

The circuit has very high attenuation and quite a few errors.

I think there is layer 1 problem here.

However the router also responds strangely to PPP, can you try a different IOS ?

What is a good db range for attenuation?

i upgraded the IOS from T4 to T5 (c870-advsecurityk9-mz.124-24.T5.bin ) but still no joy, same result.

One random link, you can find more by searching.

http://www.naschenweng.info/2008/10/16/adsl-significance-of-snr-and-attenuation

Please remember to rate useful posts clicking on the stars below.