ANNOUNCEMENT - The community will be down for maintenace this Thursday August 13 from 12:00 AM PT to 02:00 AM PT. As a precaution save your work.
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
240
Views
0
Helpful
6
Replies
Highlighted
Beginner

VLANs not communicating accross Trunk

Hello,

 

I have two switches I am trying to have them communicate with each other across a trunked port, but I cannot seem to give the non-native vlans to talk. Any assistance would be helpful. Vlan 1 will talk as long as it holds an IP on the SVI

C3750G - IP ROUTING ENABLED

C3560G - L2

 

C3750G

switch 1 provision ws-c3750g-24ps
system mtu routing 1500
ip routing

-----------------------------
interface GigabitEthernet1/0/1
 switchport trunk encapsulation dot1q
 switchport mode trunk
----------------------------- 
interface Vlan1
 ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
!
interface Vlan2
 ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
!
interface Vlan10
 ip address 192.168.10.1 255.255.255.0
!
ip classless
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.99.254
------------------------------------------
Port        Mode             Encapsulation  Status        Native vlan
Gi1/0/1     on               802.1q         trunking      1

Port        Vlans allowed on trunk
Gi1/0/1     1-4094

Port        Vlans allowed and active in management domain
Gi1/0/1     1-2,200

Port        Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Gi1/0/1     1-2,200
--------------------------------
1    default                          active    Gi1/0/2, Gi1/0/3, Gi1/0/4
                                                Gi1/0/5, Gi1/0/6, Gi1/0/7
                                                Gi1/0/8, Gi1/0/9, Gi1/0/10
                                                Gi1/0/11, Gi1/0/12, Gi1/0/13
                                                Gi1/0/14, Gi1/0/15, Gi1/0/16
                                                Gi1/0/17, Gi1/0/18, Gi1/0/19
                                                Gi1/0/20, Gi1/0/21, Gi1/0/22
                                                Gi1/0/23, Gi1/0/24, Gi1/0/25
                                                Gi1/0/26, Gi1/0/27, Gi1/0/28
2    VLAN0002                         active
200  VLAN0200                         active

C3560G

interface GigabitEthernet0/1
 switchport trunk encapsulation dot1q
 switchport mode trunk
----------interface Vlan1
 ip address 192.168.1.2 255.255.255.0
!
interface Vlan2
 no ip address
!
interface Vlan10
 no ip address
!
ip default-gateway 192.168.10.1
---------------------------
1    default                          active    Gi0/3, Gi0/4, Gi0/5, Gi0/6
                                                Gi0/7, Gi0/8, Gi0/9, Gi0/10
                                                Gi0/11, Gi0/12, Gi0/13, Gi0/14
                                                Gi0/15, Gi0/16, Gi0/17, Gi0/18
                                                Gi0/19, Gi0/20, Gi0/21, Gi0/22
                                                Gi0/23, Gi0/24, Gi0/25, Gi0/26
                                                Gi0/27, Gi0/28
2    Server-Network                   active    Gi0/2
10   Management                       active
-------------------------------------
Port        Mode             Encapsulation  Status        Native vlan
Gi0/1       on               802.1q         trunking      1

Port        Vlans allowed on trunk
Gi0/1       1-4094

Port        Vlans allowed and active in management domain
Gi0/1       1-2,10

Port        Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Gi0/1       1-2,10

 

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted
VIP Collaborator

Re: VLANs not communicating accross Trunk

@TXITGUY9000 Hello

 

on switch: 

ws-c3750g-24ps

vlan 10 as layer two is not created: create it.

 

on switch:

C3560G

 

default-gateway is wrong, change from 192.168.10.1 to 192.168.1.1.  

If your test was started from switch to swich itself, it should work even the gateway is wrong, because they are in the same network. 

 

Jaderson Pessoa
*** Rate All Helpful Responses ***

View solution in original post

6 REPLIES 6
Highlighted
Beginner

Re: VLANs not communicating accross Trunk

Your default Gateway on the 3560G should be 192.168.1.1 not 192.168.10.1

***Please Mark and Rate helpful posts***
Highlighted
Beginner

Re: VLANs not communicating accross Trunk


@Kevin Martin wrote:

Your default Gateway on the 3560G should be 192.168.1.1 not 192.168.10.1


Does the IP DEFAULT-GATEWAY require to be on the Native/Default VLAN?

Highlighted
Beginner

Re: VLANs not communicating accross Trunk

On a L2 switch, yes.  If you are communicating with the switch outside the native network, the default-gateway needs to be on the same network.

***Please Mark and Rate helpful posts***
Highlighted
VIP Mentor

Re: VLANs not communicating accross Trunk

Hello,

 

-->  but I cannot seem to give the non-native vlans to talk.

 

Which Vlans cannot communicate ? Looking at your output, Vlan 10 doesn't exist on the 3750G, and on the 3560G there is no port assigned to Vlan 10.

 

Best to post the full running configurations of both switches...

Highlighted
VIP Collaborator

Re: VLANs not communicating accross Trunk

@TXITGUY9000 Hello

 

on switch: 

ws-c3750g-24ps

vlan 10 as layer two is not created: create it.

 

on switch:

C3560G

 

default-gateway is wrong, change from 192.168.10.1 to 192.168.1.1.  

If your test was started from switch to swich itself, it should work even the gateway is wrong, because they are in the same network. 

 

Jaderson Pessoa
*** Rate All Helpful Responses ***

View solution in original post

Highlighted
Beginner

Re: VLANs not communicating accross Trunk

Hi,

 

Please check :

 

- Gateways from both switches and readabilities each other.

- check if non native vlan are having assigned to proper ports ?

- if all good, share the output for    - show int trunk

 

Thanks ,

Raja

 

Content for Community-Ad