cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
533
Views
5
Helpful
5
Replies

2611XM router running 12.4(9)T not bringing up CLI, but not freezing?

David Anderson
Beginner
Beginner

I thought this router might be pegging the memory on bootup, as it appears to keep freezing immediately after a message "...ISAKMP is OFF." However, today when I tried it again it stuck at that part, but I replugged in the serial cables to router 2 and 3 and got a message from one of the serials interfaces. I have marked the line that it stops responding on, sorry for the long output but wanted to include everything from decompress to the stall:

----------------------------------------------------------------------------------

Self decompressing the image : ############################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################## [OK]

Smart Init is enabled

smart init is sizing iomem

  ID            MEMORY_REQ                 TYPE

00036B          0X00103980 C2611XM Dual Fast Ethernet

000149          0X00016804 Virtual Private Network (VPN) Module

                0X00098670 public buffer pools

                0X00211000 public particle pools

TOTAL:          0X003C37F4

If any of the above Memory Requirements are

"UNKNOWN", you may be using an unsupported

configuration or there is a software problem and

system operation may be compromised.

Rounded IOMEM up to: 3Mb.

Using 2 percent iomem. [3Mb/128Mb]

              Restricted Rights Legend

Use, duplication, or disclosure by the Government is

subject to restrictions as set forth in subparagraph

(c) of the Commercial Computer Software - Restricted

Rights clause at FAR sec. 52.227-19 and subparagraph

(c) (1) (ii) of the Rights in Technical Data and Computer

Software clause at DFARS sec. 252.227-7013.

           cisco Systems, Inc.

           170 West Tasman Drive

           San Jose, California 95134-1706

Cisco IOS Software, C2600 Software (C2600-ADVENTERPRISEK9-M), Version 12.4(9)T, RELEASE SOFTWARE (fc1)

Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport

Copyright (c) 1986-2006 by Cisco Systems, Inc.

Compiled Sat 17-Jun-06 02:46 by prod_rel_team

Image text-base: 0x80008098, data-base: 0x8300E2B4

This product contains cryptographic features and is subject to United

States and local country laws governing import, export, transfer and

use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply

third-party authority to import, export, distribute or use encryption.

Importers, exporters, distributors and users are responsible for

compliance with U.S. and local country laws. By using this product you

agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable

to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.

A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:

http://www.cisco.com/wwl/export/crypto/tool/stqrg.html

If you require further assistance please contact us by sending email to

export@cisco.com.

Cisco 2611XM (MPC860P) processor (revision 2.0) with 127218K/3854K bytes of memory.

Processor board ID JAE075012DX

M860 processor: part number 5, mask 2

2 FastEthernet interfaces

2 Serial(sync/async) interfaces

1 Virtual Private Network (VPN) Module

32K bytes of NVRAM.

32768K bytes of processor board System flash (Read/Write)

Slot is empty or does not support clock participate

WIC slot is empty or does not support clock participate

*Mar  1 00:00:08.666: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface VoIP-Null0, changed state to up

*Mar  1 00:01:15.327: %VPN_HW-6-INFO_LOC: Crypto engine: aim 0  State changed to: Initialized

*Mar  1 00:01:15.343: %VPN_HW-6-INFO_LOC: Crypto engine: aim 0  State changed to: Enabled

*Mar  1 00:01:33.509: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet0/0, changed state to up

*Mar  1 00:01:33.513: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet0/1, changed state to up

*Mar  1 00:01:33.513: %LINK-3-UPDOWN: Interface Serial0/0, changed state to down

*Mar  1 00:01:33.513: %LINK-3-UPDOWN: Interface Serial0/1, changed state to down

*Mar  1 00:01:34.518: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/0, changed state to down

*Mar  1 00:01:34.518: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to down

*Mar  1 00:01:34.518: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial0/0, changed state to down

*Mar  1 00:01:34.518: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial0/1, changed state to down

*Mar  1 00:01:36.418: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Loopback3, changed state to up

*Mar  1 00:01:36.966: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from memory by console

*Mar  1 00:01:37.972: %LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet0/0, changed state to administratively down

*Mar  1 00:01:39.254: %SYS-5-RESTART: System restarted --

Cisco IOS Software, C2600 Software (C2600-ADVENTERPRISEK9-M), Version 12.4(9)T, RELEASE SOFTWARE (fc1)

Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport

Copyright (c) 1986-2006 by Cisco Systems, Inc.

Compiled Sat 17-Jun-06 02:46 by prod_rel_team

*Mar  1 00:01:39.258: %SNMP-5-COLDSTART: SNMP agent on host R3 is undergoing a cold start

*Mar  1 00:01:39.362: %CRYPTO-6-ISAKMP_ON_OFF: ISAKMP is OFF              <<-------------------THIS LINE IS WHERE IT STOPS LOADING

*Mar  1 00:15:03.128: %LINK-3-UPDOWN: Interface Serial0/1, changed state to up

*Mar  1 00:15:04.130: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial0/1, changed state to up

-------------------------------------------------------------

As you can see I waited about 12 minutes before I plugged the cables in, just to see if it would eventually bring up the enable prompt, and was surprised when it did respond to a serial face being brought up. Does anyone have an idea of what would be causing the enable prompt not to be appearing, but the router still responds to interfaces being connected - and more importantly how to fix this issue? I am using extraPutty and have no problem getting a respond from the other 2 routers and 3 switches with putty via the console port.

This is a new lab that I am really hurting without the third router, any help is greatly appreciated!

5 Replies 5

Peter Paluch
Cisco Employee
Cisco Employee

Hi David,

Can you still try using a different terminal emulator? I have seen PuTTY freezing very often in such a way that it continues to display what the router writes out to the console, but it does not carry any keystrokes back to the router. Try using HyperTerminal, SecureCRT or Tera Term 4.79.

If this does not help, would the router respond if you connected to the AUX port instead of the console?

Alternatively, would the router be responding normally if you were connected to the console port, restarted the router and during the IOS loading and decompression, sent a Break sequence to enter the ROMMON?

Best regards,

Peter

Hey Paul,

Thank you so much for the quick reply, but check it out:

Cisco 2611XM (MPC860P) processor (revision 2.0) with 127218K/3854K bytes of memory.

Processor board ID JAE075012DX

M860 processor: part number 5, mask 2

2 FastEthernet interfaces

2 Serial(sync/async) interfaces

1 Virtual Private Network (VPN) Module

32K bytes of NVRAM.

32768K bytes of processor board System flash (Read/Write)

         --- System Configuration Dialog ---

Would you like to enter the initial configuration dialog? [yes/no]:

Success!

Upon seeing the line protocol remain up/up I plugged into the router I previously write/erase'd to start my labs over, and was able to configure the other end of the serial with an IP and telnet into the affected router and write / erase it to resolve

I will definitely try some of those other emulator's, as that was incredibly frustrating, I am so glad I tried that serial cable and was able to work around a fix!

Thank you again! I'm still curious to know if anyone else has seen that before and knows if there might be any other cause in case I run into that again.

Thanks again Paul and everyone else who takes the time to read this!

Hi David,

It's Peter but never mind - I get mistaken for Paul here on CSC quite often (I wonder why )

It's good to hear you have found your way around the problem, and it's quite an ingenious approach! I wonder if the configuration you had stored on the router contained anything like no exec in the line con 0 configuration that would cause the behavior you've experienced.

Anyway, I am glad you got this issue solved. Thank you for sharing the solution with us!

Best regards,

Peter

One of my first configs on lab routers is no exec-timeouts and passwords on both con and vty lines  so that is a good possibility. In this case that vty config potentially saved me a lot of headache. Thank you also for the kudos on the fix, troubleshooting issues is fun, and really grewt when you get it :)

Thanks again for the input, Peter! :) Hopefully someone else can chime in with a similar break/fix for this particular issue.

I had Putty freeze at the same point.

I had to use Minicom in Linux to get a working connection.

Getting Started

Find answers to your questions by entering keywords or phrases in the Search bar above. New here? Use these resources to familiarize yourself with the community: