cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
Join Customer Connection to register!
341
Views
4
Helpful
3
Replies
nileshrathi
Beginner

RSPAN issue

Hi...

I am having an issue related to RSPAN. When I give a monitor destination interface command on switch2(Cisco 6500 switch), the destination interface protocol goes down. Below is the config on the destination switch

switch2(config)#do sh run int gi2/19
Building configuration...

Current configuration : 165 bytes
!
interface GigabitEthernet2/19
  description sniff01_eth0
  switchport
  switchport access vlan 256
  switchport mode access
  spanning-tree portfast edge
end

switch2(config)#do sh run vlan 256
Building configuration...

Current configuration:
!
vlan 256
  name 256
end

switch2(config)#do sh run vlan 1000
Building configuration...

Current configuration:
!
vlan 1000
  remote-span
end

switch2(config)#do sh run | i monitor
monitor session 2 source remote vlan 1000
switch2(config)#do sh monitor
Session 1
---------
Type                   : Service Module Session
Modules allowed        : 1-9
Modules active         : 8-9
BPDUs allowed          : Yes


Session 2
---------
Type                   : Remote Destination Session
Source RSPAN VLAN : 1000

switch2(config)#do sh ip int br | i 2/19
GigabitEthernet2/19    unassigned      YES unset  up                    up
switch2(config)#monitor sess 2 destination interface gigabitEthernet 2/19
switch2(config)#do sh ip int br | i 2/19
GigabitEthernet2/19    unassigned      YES unset  up                    down
switch2(config)#no monitor sess 2 destination interface gigabitEthernet 2/19
switch2(config)#do sh ip int br | i 2/19
GigabitEthernet2/19    unassigned      YES unset  up                    up
switch2(config)#monitor sess 2 destination interface gigabitEthernet 2/19 ingress
switch2(config)#do sh ip int br | i 2/19
GigabitEthernet2/19    unassigned      YES unset  up                    down
switch2(config)#no monitor sess 2 destination interface gigabitEthernet 2/19
switch2(config)#do sh ip int br | i 2/19
GigabitEthernet2/19    unassigned      YES unset  up                    up

As you see from the above config, whenever I issue the monitor...destination.. command, the destination interface protocol goes down.

The destination interface is connected to a server with a sniffer installed. The destination interface has an ip which can be reached over vlan 256.

Anybody please advice what am I doing wrong here.

3 REPLIES 3
mrdogantr
Beginner

Hi,

      This is normal, don't set ip address to server interface  and  you must use another interface to connect your server.

hth

Muammer

Hi,

Try to do the config like below and check.....


RSPAN config in source switch:

SW1# conf term
SW1(config)# vlan 20
SW1(config-vlan)# name SPAN
SW1(config-vlan)# remote-span
SW1(config-vlan)# exit
SW1(config)# monitor session 1 source interface gig 0/1
SW1(config)# monitor session 1 destination remote vlan 20 reflector-port gig 0/3
SW1(config)# end


RSPAN config in destination switch:

SW2# conf term
SW2(config)# vlan 20
SW2(config-vlan)# name SPAN
SW2(config-vlan)# remote-span
SW2(config-vlan)# exit
SW2(config)# monitor session 2 source remote vlan 20
SW2(config)# monitor session 2 destination interface fa 5/2
SW2(config)# end


Please rate if this helped you...


Regards,
Naidu.

Hey guys.. thankyou for the reply.

Muammer.. that worked like a charm.

But then what is the use of the keyword "ingress" because if we assign no ip the the server nic, then the server wont be able to communicate with other devices in the access vlan ??