cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
Join Customer Connection to register!
3808
Views
0
Helpful
7
Replies
Dharani Kumar
Beginner

Unable to configure trunk port on cisco 2960 x series

When i am making a access port to trunk port in cisco 2960 x-series(24 Port Giga) unable to make the port as trunk port on the switch

When i type  switchport mode trunk

i am getting unrecognized command ..

7 REPLIES 7
Karsten Iwen
VIP Mentor

Can you provide a console-log where you try to set the interface to trunk? And a show run of the interface that you are trying to configure.

It really should work:

Switch#sh run int Gi1/0/25
Building configuration...
Current configuration : 39 bytes
!
interface GigabitEthernet1/0/25
end
Switch#
Switch#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
Switch(config)#
Switch(config)#int Gi1/0/25
Switch(config-if)#
Switch(config-if)#do sh interf Gi1/0/25 switchport | i Administrative Mode
Administrative Mode: dynamic auto
Switch(config-if)#
Switch(config-if)#
Switch(config-if)#switchport mode trunk
Switch(config-if)#
Switch(config-if)#do sh interf Gi1/0/25 switchport | i Administrative Mode
Administrative Mode: trunk

Please find the log..


blrcore00#sh run int gi1/0/22
Building configuration...

Current configuration : 141 bytes
!
interface GigabitEthernet1/0/22
 description lacp netapp1
 switchport access vlan 100
 switchport mode access
 spanning-tree portfast
end

blrcore00#conf t
Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
blrcore00(config)#int gi1/0/22
blrcore00(config-if)#
blrcore00(config-if)#do sh int
blrcore00(config-if)#do sh interf Gi1/0/25 switchport | i Administrative Mode
                      ^
% Invalid input detected at '^' marker.

blrcore00(config-if)#end
blrcore00#do sh interf Gi1/0/25 switchport | i Administrative Mode
            ^
% Invalid input detected at '^' marker.

blrcore00#sh interf Gi1/0/25 switchport | i Administrative Mode
Administrative Mode: dynamic auto
blrcore00#
blrcore00#
blrcore00#
blrcore00#int gi1/0/22
          ^
% Invalid input detected at '^' marker.

blrcore00#int gi1/0/22
blrcore00#int gi1/0/22
          ^
% Invalid input detected at '^' marker.

blrcore00#conf t
Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
blrcore00(config)#int gi1/0/22
blrcore00(config-if)#
blrcore00(config-if)#swi
blrcore00(config-if)#switchport mo
blrcore00(config-if)#switchport mode trunk
                                     ^
% Invalid input detected at '^' marker.

blrcore00(config-if)#

Does this port belong to an etherchannel?

Please find the below current port config


interface GigabitEthernet1/0/22
 description lacp netapp1
 switchport access vlan 100
 switchport mode access
 spanning-tree portfast

I'm not aware of any situation that could cause this problem. Is this switch already in production? If not, I would completely erase the device and try it again to make sure that there is no dependency of configuration (although I have no idea what this could be).

Try updating the switch to a different/newer IOS-version. Never heard of a bug like this, but who knows.

If all doesn't help, open a TAC-case with Cisco.

Edit: Is it a general problem on this switch or only on particular ports?

In addition to what Karsten said,, before you erase the whole config, I'd try defaulting the interface itself first by issuing the command below. 

default interface GigabitEthernet1/0/22

Tausif Gaddi
Beginner

Please refer Catalyst 2960 and 2960-S Software Configuration Guide, 12.2(55)SE, I have also posted the link.

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/switches/lan/catalyst2960/software/release/12-2_55_se/configuration/guide/scg_2960/swint.html