cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
363
Views
0
Helpful
4
Replies
ashararitesh
Beginner

Default routing not working in WS-C2960X-24TS-L, as below configuration.

Hello all,

 

Default routing not working in WS-C2960X-24TS-L, as below configuration.

 

Switch Ports Model SW Version SW Image
------ ----- ----- ---------- ----------
* 1 30 WS-C2960X-24TS-L 15.2(7)E0a C2960X-UNIVERSALK9-M


Configuration register is 0xF

Switch#show run
Building configuration...

Current configuration : 1867 bytes
!
! Last configuration change at 09:40:13 UTC Mon Mar 21 2005
!
version 15.2
no service pad
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname Switch
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
no aaa new-model
switch 1 provision ws-c2960x-24ts-l
!
!
!
!
ip routing
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
spanning-tree mode rapid-pvst
spanning-tree extend system-id
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
interface FastEthernet0
no ip address
no ip route-cache
shutdown
!
interface GigabitEthernet1/0/1
switchport access vlan 20
switchport mode access
!
interface GigabitEthernet1/0/2
switchport access vlan 100
switchport mode access
!
interface GigabitEthernet1/0/3
!
interface GigabitEthernet1/0/4
!
interface GigabitEthernet1/0/5
!
interface GigabitEthernet1/0/6
!
interface GigabitEthernet1/0/7
!
interface GigabitEthernet1/0/8
!
interface GigabitEthernet1/0/9
!
interface GigabitEthernet1/0/10
!
interface GigabitEthernet1/0/11
!
interface GigabitEthernet1/0/12
!
interface GigabitEthernet1/0/13
!
interface GigabitEthernet1/0/14
!
interface GigabitEthernet1/0/15
!
interface GigabitEthernet1/0/16
!
interface GigabitEthernet1/0/17
!
interface GigabitEthernet1/0/18
!
interface GigabitEthernet1/0/19
!
interface GigabitEthernet1/0/20
!
interface GigabitEthernet1/0/21
!
interface GigabitEthernet1/0/22
!
interface GigabitEthernet1/0/23
!
interface GigabitEthernet1/0/24
!
interface GigabitEthernet1/0/25
!
interface GigabitEthernet1/0/26
!
interface GigabitEthernet1/0/27
!
interface GigabitEthernet1/0/28
!
interface Vlan1
no ip address
shutdown
!
interface Vlan20
ip address 10.0.20.36 255.255.255.0
!
interface Vlan100
ip address 192.168.100.1 255.255.255.0
!
ip default-gateway 10.0.20.251
!
ip http server
ip http secure-server
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.0.20.251
!
!
!
!
line con 0
line vty 5 15
!
!
end

Switch#ping 4.2.2.2
Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 4.2.2.2, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 266/269/273 ms
Switch#

 

Note : Inter vlan routing successfully but vlan 100 internet not working

 

4 REPLIES 4
ashararitesh
Beginner

Switch#show ip route
Codes: L - local, C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
o - ODR, P - periodic downloaded static route, H - NHRP, l - LISP
a - application route
+ - replicated route, % - next hop override, p - overrides from PfR

Gateway of last resort is 10.0.20.251 to network 0.0.0.0

S* 0.0.0.0/0 [1/0] via 10.0.20.251
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
C 10.0.20.0/24 is directly connected, Vlan20
L 10.0.20.36/32 is directly connected, Vlan20
192.168.100.0/24 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
C 192.168.100.0/24 is directly connected, Vlan100
L 192.168.100.1/32 is directly connected, Vlan100
Switch#

luis_cordova
VIP Advisor

Hi @ashararitesh 

 

If the device that carries out the NAT to the Internet is connected to G0 / 1/0, then only packets with the vlan 20 tag will be allowed.
I suggest you leave the link that connects to the device that performs the NAT as a trunk, allowing vlan 20 and 100.

In addition, the device that performs the NAT must have a route to the vlan 100 network.

 

Regards

paul driver
VIP Mentor

Duplicate post  here



kind regards
Paul

Please rate and mark posts accordingly if you have found any of the information provided useful.
It will hopefully assist others with similar issues in the future
jmperlewitz
Beginner

Does your Layer 3 device have an SVI or sub-interface configured for vlan 100?  If so, make sure you have a trunk to your 2960 device and allow vlans 20 and 100 through the trunk.