cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
637
Views
25
Helpful
11
Replies

I need help configuring a static route

hfakoor222
Spotlight
Spotlight

I cannot get any of my VPC'sto pint router R2

 

I can get them to ping segments attached to R2

I want to focus on pinging from PC2 (right side) to R2 

EIGRP is configured everywhere, I have connections between PCS, but nothing seems to be getting to R3

I am attempting a GLBP project - i have subinterfaces configured on R3 and R2 pointing downstream, the interfaces themselves have no IP, except for the subinterfaceThe lab I'm piggybacking off of seems to be able to get to R2 through having subinterfaces ip addressed only

 

 

Baically i want help in configuring a static route to R2 from R3

 

Pic1.png

 

Interfaces on R3

 

 

 

Pic2.png

 

 

here is a routing table 

on R3

 

Pic 3.png

 

 

 

here is the running config of R3

rrent configuration : 1724 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R3
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
no ip icmp rate-limit unreachable
ip cef
!
!
!
!
no ip domain lookup
!
multilink bundle-name authenticated
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
archive
log config
hidekeys
!
!
!
!
ip tcp synwait-time 5
!
!
!
!
interface FastEthernet0/0
no ip address
duplex auto
speed auto
!
interface FastEthernet0/0.10
description Office VLAN 10
encapsulation dot1Q 10
ip address 10.1.10.2 255.255.255.0
glbp 10 ip 10.1.10.254
glbp 10 priority 90
glbp 10 preempt
!
interface FastEthernet0/0.20
description Server VLAN 20
encapsulation dot1Q 20
ip address 10.1.20.2 255.255.255.0
glbp 20 ip 10.1.20.254
glbp 20 priority 90
glbp 20 preempt
!
interface FastEthernet0/0.99
encapsulation dot1Q 99
ip address 10.1.99.2 255.255.255.0
shutdown
glbp 99 ip 10.1.99.254
glbp 99 priority 150
glbp 99 preempt
!
interface Serial0/0
ip address 10.1.2.3 255.255.255.0
clock rate 2000000
!
interface FastEthernet0/1
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
interface FastEthernet1/0
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
interface FastEthernet2/0
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
router eigrp 1
redistribute connected
network 10.0.0.0
auto-summary
!
ip forward-protocol nd
!
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
no cdp log mismatch duplex
!
!
!
!
!
!
control-plane
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
line con 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line aux 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line vty 0 4
login
!
!
end

 

 

 

 

and running config of R2 top router

 

 

rsion 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R2
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
no ip icmp rate-limit unreachable
ip cef
!
!
!
!
no ip domain lookup
!
multilink bundle-name authenticated
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
archive
log config
hidekeys
!
!
!
!
ip tcp synwait-time 5
!
!
!
!
interface Loopback0
ip address 10.1.202.1 255.255.255.255
!
interface FastEthernet0/0
no ip address
duplex auto
speed auto
!
interface FastEthernet0/0.10
encapsulation dot1Q 10
ip address 10.1.10.1 255.255.255.0
glbp 10 ip 10.1.10.254
glbp 10 priority 150
glbp 10 preempt
!
interface FastEthernet0/0.20
glbp 20 ip 10.1.20.254
glbp 20 priority 150
glbp 20 preempt
!
interface FastEthernet0/0.99
glbp 99 priority 150
glbp 99 preempt
!
interface Serial0/0
ip address 10.1.1.2 255.255.255.0
clock rate 2000000
!
interface FastEthernet0/1
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
interface Serial1/0
no ip address
shutdown
serial restart-delay 0
!
interface Serial1/1
no ip address
shutdown
serial restart-delay 0
!
interface Serial1/2
ip address 10.1.2.2 255.255.255.0
serial restart-delay 0
!
interface Serial1/3
no ip address
shutdown
serial restart-delay 0
!
interface FastEthernet2/0
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
router eigrp 1
redistribute connected
network 10.0.0.0
auto-summary
!
ip forward-protocol nd
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.1.2.3
!
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
no cdp log mismatch duplex
!
!
!
!
!
!
control-plane
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
line con 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line aux 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line vty 0 4
login
!
!
end

 

 

 

 

I would like suggestions on configuring a static route to move traffic from Pc2 to R2

Everywhere has connectivity except nothing seems to get past either router to get to R2

 

 

 

11 Replies 11

Hello,

 

 

A couple things I noticed.

-Interface g0/0.99 on R3 was shut down - not sure if that was intentional

-EIGRP is configured but auto-summary is on. Since you have discontiguous networks I would turn that off. That can wreak havoc on routing.

 

 

For a static route the syntax is: ip route <destination network> <destination mask> <next-hop ip (or) exit interface>

 

 

-David

 

follow

hfakoor222
Spotlight
Spotlight

Ive tried both 0.0.0.0 0.0.0.0 10.1.2.2 on R3

 

 

and 0.0.0.0 0.0.0.0 10.1.2.3 on R2 with no success in pinging R2

 

 

and I would like any suggestions

 

I will go ahead and turn off EIGRp auto-summary 

So a default route is for saying if you don’t know where to send me go this way. What you configured was 2 default routes pointing to each other which won’t provide full connectivity. 

For the full connectivity enter on all routers:

router eigrp 1

network 10.0.0.0 0.255.255.255

no auto-summary

 

then please post the sho up route and show up protocols for all 3 routers.

 

-David

 

 

 

I removed static routes and redid the eigrp commands

 

router eigrp 1

network 10.0.0.0 0.255.255.255

no auto-summary

 

 

Pic1.png

 

 

 

 

 

for   R2

 

 

 

 

Pic2.png

 

 

 

 

no luck getting to R2 I can still get to the segments on the other side of the GLBP routers

 

Here's R2's  config

 

 

 


R2#sh running-config
Building configuration...

Current configuration : 1796 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R2
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
no ip icmp rate-limit unreachable
ip cef
!
!
!
!
no ip domain lookup
!
multilink bundle-name authenticated
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
archive
log config
hidekeys
!
!
!
!
ip tcp synwait-time 5
!
!
!
!
interface Loopback0
ip address 10.1.202.1 255.255.255.255
!
interface FastEthernet0/0
no ip address
duplex auto
speed auto
!
interface FastEthernet0/0.10
encapsulation dot1Q 10
ip address 10.1.10.1 255.255.255.0
glbp 10 ip 10.1.10.254
glbp 10 priority 150
glbp 10 preempt
!
interface FastEthernet0/0.20
glbp 20 ip 10.1.20.254
glbp 20 priority 150
glbp 20 preempt
!
interface FastEthernet0/0.99
glbp 99 priority 150
glbp 99 preempt
!
interface Serial0/0
ip address 10.1.1.2 255.255.255.0
clock rate 2000000
!
interface FastEthernet0/1
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
interface Serial1/0
no ip address
shutdown
serial restart-delay 0
!
interface Serial1/1
no ip address
shutdown
serial restart-delay 0
!
interface Serial1/2
ip address 10.1.2.2 255.255.255.0
serial restart-delay 0
!
interface Serial1/3
no ip address
shutdown
serial restart-delay 0
!
interface FastEthernet2/0
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
router eigrp 1
redistribute connected
network 10.0.0.0
no auto-summary
!
ip forward-protocol nd
!
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
no cdp log mismatch duplex
!
!
!
!
!
!
control-plane
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
line con 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line aux 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line vty 0 4

 

 

I retried a static route 

0.0.0.0 0.0.0.0 s0/0

 

and still no luck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have used the same subnets on R2 and R3 eg. 10.10.1.0/24 but there is no L2 path between R2 and R3 ie. they are separated by a L3 link using 10.1.2.0/24 so that will not work. 

 

You can't have the same IP subnet separated by another subnet, it won't route properly. 

 

Jon

I changed s1/2 on R3 from 10.1.2.3 to 10.1.3.5 and get a not on same subnet 

 


*Mar 1 00:23:59.935: IP-EIGRP(Default-IP-Routing-Table:1): Neighbor 10.1.3.5 not on common subnet for Serial0/0

 

 

 

and the packet gets lost in transit when pinging


*10.1.10.2 icmp_seq=1 ttl=255 time=228.349 ms (ICMP type:11, code:0, TTL expired in transit)
*10.1.10.2 icmp_seq=2 ttl=255 time=236.962 ms (ICMP type:11, code:0, TTL expired in transit)
*10.1.10.2 icmp_seq=3 ttl=255 time=234.256 ms (ICMP type:11, code:0, TTL expired in transit)
*10.1.10.2 icmp_seq=4 ttl=255 time=245.914 ms (ICMP type:11, code:0, TTL expired in transit)
*10.1.10.2 icmp_seq=5 ttl=255 time=231.994 ms (ICMP type:11, code:0, TTL expired in transit)

 

 

You misunderstood what I was saying.

 

Just realised, is your description in your first post wrong ie. R2 has no fa0/0 interface on it so do you mean R1 ? 

 

Jon

the SW is L2SW ?
If yes then 
you need to config HSRP in both Router 
you need to assign VIP of HSRP as Default GW in each PC
you need to be sure that the trunk between two SW is allow all VLAN.

The gateway for PC 2 is as follows


NAME : PC2[1]
IP/MASK : 10.1.10.102/24
GATEWAY : 10.1.10.254
DNS :
MAC : 00:50:79:66:68:00
LPORT : 20062
RHOST:PORT : 127.0.0.1:20063
MTU : 1500

PC2>

 

 

I also tried a 10.1.10.1 gateway same results

10.1.10.254 <- this IP for what Router or SVI

Review Cisco Networking for a $25 gift card