cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements
Join Customer Connection to register!
6852
Views
5
Helpful
7
Replies
Highlighted
Beginner

HRSP Unknown Standby Router, Both Routers Active

Hello Folks!

I have the following topology:

PC1 Has as default gateway the virtual ip created on standby group, there's no VLAN than VLAN default VLAN 1 defined in this topology.

IOU1 Ip 1.0.0.2/24 // Virtual IP 1.0.0.5/24 Standby 1 priority 150 preempt and track for int e1/0 decrease 60

IOU2 Ip 1.0.0.3/24 // Virtual IP 1.0.0.5/24 Standby 1 priority 100 preempt

Both are under EIGRP 1 advertising network 1.0.0.0 0.0.0.255

Sadly when I do a show standby on both routers I've got that both are active routers and there is no known standby router.

I can ping between both routers, but there's no HRSP operating.

2 ACCEPTED SOLUTIONS

Accepted Solutions
Highlighted
Advisor

Verify you have layer 2 connectivity between the routers through IOU4. They need to be layer 2 adjacent for HSRP.

View solution in original post

Highlighted
Cisco Employee

Okay lets start the basic:-

The HSRP config has been configured under the E1/0?

What is the e1/0 and e1/1 config on the Switch connected between the IOU?

Are the switches able to ping each other and the hsrp vip?

If yes reload the devices once as sometime the issue with the software running on the pkt tracer.

I just finish replicating your topology and it works for me wihtout any issue:

Please find the config:-

R1(config-if)#int f0/0
R1(config-if)#ip address 1.0.0.2 255.255.255.0
R1(config-if)#standby 1 ip 1.0.0.5
R1(config-if)#no shut


R1#show standby brief
P indicates configured to preempt.
|
Interface Grp Pri P State Active Standby Virtual IP
Fa0/0 1 100 Active local 1.0.0.3 1.0.0.5
R1#


R2#interface FastEthernet0/0
ip address 1.0.0.3 255.255.255.0
duplex auto
speed auto
standby version 2
standby 1 ip 1.0.0.5

R2#show standby brief
P indicates configured to preempt.
|
Interface Grp Pri P State Active Standby Virtual IP
Fa0/0 1 100 Standby 1.0.0.2 local 1.0.0.5
R2#

I have not done any config on the ports of the switch connected to these routers.

(I have attach my pkt file please have a look)

HTH

Regards

Inayath

***Please dont forget to rate the post if helpfull**********

View solution in original post

7 REPLIES 7
Highlighted
Advisor

Verify you have layer 2 connectivity between the routers through IOU4. They need to be layer 2 adjacent for HSRP.

View solution in original post

Highlighted
Beginner

Puro, 

Share the running configuration of both IOU 1 & 2 router's along with the show standby and show standby brief output from both the routers to better look into this issue. 

Highlighted

Check again, I updated this thread with some pics.

Highlighted
Cisco Employee

Okay lets start the basic:-

The HSRP config has been configured under the E1/0?

What is the e1/0 and e1/1 config on the Switch connected between the IOU?

Are the switches able to ping each other and the hsrp vip?

If yes reload the devices once as sometime the issue with the software running on the pkt tracer.

I just finish replicating your topology and it works for me wihtout any issue:

Please find the config:-

R1(config-if)#int f0/0
R1(config-if)#ip address 1.0.0.2 255.255.255.0
R1(config-if)#standby 1 ip 1.0.0.5
R1(config-if)#no shut


R1#show standby brief
P indicates configured to preempt.
|
Interface Grp Pri P State Active Standby Virtual IP
Fa0/0 1 100 Active local 1.0.0.3 1.0.0.5
R1#


R2#interface FastEthernet0/0
ip address 1.0.0.3 255.255.255.0
duplex auto
speed auto
standby version 2
standby 1 ip 1.0.0.5

R2#show standby brief
P indicates configured to preempt.
|
Interface Grp Pri P State Active Standby Virtual IP
Fa0/0 1 100 Standby 1.0.0.2 local 1.0.0.5
R2#

I have not done any config on the ports of the switch connected to these routers.

(I have attach my pkt file please have a look)

HTH

Regards

Inayath

***Please dont forget to rate the post if helpfull**********

View solution in original post

Highlighted
Beginner

Hello again!

Herein I am attaching some pics of my devices.

Highlighted
Beginner

Guys the problem is with IOU Images on GNS3 and not about config, I replaced the Switch that communicates routers on HRSP group 1 and voila! it works, so thank you all for your collaboration.

Highlighted

Use no ip igmp snooping on switch it will work

Content for Community-Ad