cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
10648
Views
15
Helpful
10
Replies

cisco 4321 boot error :Checking for PCIe device presence...%ERROR: Critical device not found on 00:02.00 %WARNING: Resetting... Initializing Hardware ..

O.Zang
Beginner
Beginner

Hi All,

 

Please help me solve this issue.

 

I have to configure a cisco ISR 4321.

But this routeur is no able to start.

I got this error :

 

Checking for PCIe device presence...%ERROR: Critical device not found on 00:02.00
%WARNING: Resetting...
Initializing Hardware ..

 

How can I solve this please ?

1 Accepted Solution

Accepted Solutions
10 Replies 10

Nipun Singh Raghav
Cisco Employee
Cisco Employee
Seems like a POST failure. Contact TAC to have it RMA'ed if it is covered under an active service contract.

Nipun Singh Raghav
"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them"

Leo Laohoo
VIP Community Legend VIP Community Legend
VIP Community Legend
Attach a console cable and reboot the router. Post the entire boot-up process.

Hi Leo,

 

Thanks for replying.

 

please Find Attached all the boot-up process.

this is all that i have. I have rebooted the router many time but that the same result. the same message is displayed:

Checking for PCIe device presence...%ERROR: Critical device not found on 00:02.00 %WARNING: Resetting... Initializing Hardware ..

 

 

Thanks Leo,

 

I have readed the shared link and check if my router is affected.

But the verification tool shows "not affected". 

 

Any other idea please?

 

Zanga

Leo Laohoo
VIP Community Legend VIP Community Legend
VIP Community Legend
RMA the appliance.

May-June 2019:  I Received a shipment of new ISR4321 routers. Some helpful notes listed below:

 

***2 different Processes worked for me****

1. If the system is caught in a boot loop...this can happen if you use: boot system flash: alk9.03.xxxxxxxxxxxxxxx-ext.SPA.bin (the system cant find the IOS), use (boot system flash bootflash:)alk9.03.xxxxxxxxxxxxxxx-ext.SPA.bin
a. if you are stuck in a boot loop - get to the rommon command to boot from the IOS.
b. rommon >1 boot bootflash:alk9.03.xxxxxxxxxxxxxxx-ext.SPA.bin
   ***note***5/20/19 - From rommon >1 the 'boot bootflash:command failed - However after I removed the period at the end of bin. (alk9.03.xxxxxxxxxxxxxxx-ext.SPA.bin) the rommon >1 the 'boot bootflash:command worked, I was able to bootup the system.  


2.  If you uploaded a new or different IOS version to flash:  and the system wont boot up to that version and or is caught in a boot loop - tell it to stop booting to IOSv1 and to boot to IOSv2.
   **note the verbage on the boot command** boot system flash bootflash:

config t
no boot system flash:alk9.03.xxxxxxxxxxxxxxxIOSv1-ext.SPA.bin
boot system flash bootflash:alk9.03.xxxxxxxxxxxxxxxIOSv2-ext.SPA.bin
end
wr

Verify
a. sh version

c. sh run b | i boot

/////////////////////////////

 

I just got off the phone with Cisco Tech troubleshooting ISR4321 Boot up problem:

the command:  boot system flash bootflash fixes the problem.

 

router# conf t 

router(config)# no boot system

router(config)# boot system flash bootflash:isr4300-universalkxxxxxxxxx-ext.SPA.bin

 After this you should be getting this on the running config 

boot-start-marker 

boot system flash bootflash:isr4300-universalkxxxxxxxxxxxx-ext.SPA.bin 

boot-end-marker 

If this is what you have just save configuration and reload.

 

enjoy

I just got off the phone with Cisco Tech troubleshooting ISR4321 Boot up problem:

the command:  boot system flash bootflash fixes the problem.

 

router# conf t 

router(config)# no boot system

router(config)# boot system flash bootflash:isr4300-universalkxxxxxxxxx-ext.SPA.bin

 After this you should be getting this on the running config 

boot-start-marker 

boot system flash bootflash:isr4300-universalkxxxxxxxxxxxx-ext.SPA.bin 

boot-end-marker 

If this is what you have just save configuration and reload.

 

enjoy

The thing is; the device is just stuck in the loop below;

 

Checking for PCIe device presence...%ERROR: Critical device not found on 00:02.00
%WARNING: Resetting...
Initializing Hardware ...

 

it does not even give a prompt to enter any configurations, if there are any other ways to resolve this please let's know.

Leo Laohoo
VIP Community Legend VIP Community Legend
VIP Community Legend

@ghmpro123 wrote:

The thing is; the device is just stuck in the loop below;

 

Checking for PCIe device presence...%ERROR: Critical device not found on 00:02.00
%WARNING: Resetting...
Initializing Hardware ...

 

it does not even give a prompt to enter any configurations, if there are any other ways to resolve this please let's know.


@ghmpro123, create a new thread (it is free).  
In the thread, post the entire bootup process of the router. 

Getting Started

Find answers to your questions by entering keywords or phrases in the Search bar above. New here? Use these resources to familiarize yourself with the community:

Recognize Your Peers