cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
3875
Views
0
Helpful
4
Replies
misterjas
Beginner

Cisco Pack Tracer: Setting up WAN, but LAN devices cant ping.

Hey guys, I'm having an issue with one of my LANs, in this I have several servers and one PC, now based on the diagram below the PC can ping the switch and router but not the servers. And the Servers can ping each other and the switch but not the router and pc. I set them all in the same vlan, created a trunk connection to the router from the switch, made sure the IP config was correct and turned up now I am stuck. Any suggestions or help is appreciated.

Below is the PC pinging the router and then a server in its VLAN

Below is a serving pinging another device in the vlan

Below is the same server unable to reach both router and the pc in its vlan.

Here is the Router Config

Current configuration : 2333 bytes

!

version 12.4

no service timestamps log datetime msec

no service timestamps debug datetime msec

no service password-encryption

!

hostname Router

!

!

!

enable secret 5 $1$mERr$hx5rVt7rPNoS4wqbXKX7m0

!

!

!

!

!

!

username jason privilege 15 secret 5 $1$mERr$hx5rVt7rPNoS4wqbXKX7m0

!

!

!

!

!

!

!

spanning-tree mode pvst

!

!

!

!

interface FastEthernet0/0

ip address 202.18.81.9 255.255.255.248

duplex auto

speed auto

!

interface FastEthernet0/0.1

encapsulation dot1Q 18

ip address 44.33.77.1 255.255.255.240

!

interface FastEthernet0/1

no ip address

duplex auto

speed auto

shutdown

!

interface Serial0/0/0

ip address 202.18.81.34 255.255.255.252

!

interface Serial0/0/1

ip address 202.18.81.37 255.255.255.252

clock rate 2000000

!

interface Serial0/1/0

no ip address

clock rate 2000000

shutdown

!

interface Serial0/1/1

no ip address

clock rate 2000000

shutdown

!

interface FastEthernet1/0

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/1

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/2

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/3

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/4

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/5

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/6

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/7

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/8

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/9

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/10

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/11

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/12

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/13

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/14

switchport mode access

shutdown

!

interface FastEthernet1/15

switchport mode access

shutdown

!

interface Vlan1

no ip address

shutdown

!

router rip

version 2

network 202.18.81.0

no auto-summary

!

ip classless

!

!

!

banner motd ^C

*************************************************

Authorized Users Only!!

*************************************************

^C

!

!

!

!

line con 0

exec-timeout 30 0

password cisco

logging synchronous

login

line vty 0 4

exec-timeout 30 0

password cisco

logging synchronous

login

transport input telnet

!

!

!

end

Here is the switch config

Current configuration : 1701 bytes

!

version 12.2

no service timestamps log datetime msec

no service timestamps debug datetime msec

no service password-encryption

!

hostname Switch

!

!

spanning-tree mode pvst

!

interface FastEthernet0/1

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/2

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/3

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/4

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/5

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/6

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/7

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/8

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/9

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/10

switchport access vlan 18

switchport mode access

!

interface FastEthernet0/11

!

interface FastEthernet0/12

!

interface FastEthernet0/13

!

interface FastEthernet0/14

!

interface FastEthernet0/15

!

interface FastEthernet0/16

!

interface FastEthernet0/17

!

interface FastEthernet0/18

!

interface FastEthernet0/19

!

interface FastEthernet0/20

!

interface FastEthernet0/21

!

interface FastEthernet0/22

!

interface FastEthernet0/23

!

interface FastEthernet0/24

switchport trunk allowed vlan 18

switchport mode trunk

!

interface GigabitEthernet1/1

!

interface GigabitEthernet1/2

!

interface Vlan1

no ip address

!

interface Vlan18

description Servers

ip address 44.77.33.1 255.255.255.240

!

ip default-gateway 44.77.33.1

!

!

line con 0

!

line vty 0 4

login

line vty 5 15

login

!

!

end

I can take more screen shots and post more info if needed.

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

  Your vlan 18 subnets do not match on the switch and router.  The router says 44.33.77.1  and the switch and servers  says 44.77.33.1 .   Two different subnets .    Where are your servers actually being routed?  They are not in the vlan 18 address space .?   This is not vlan 18 so its not being routed as only vlan 18 is allowed on the trunk which is 44.33.77.x so it cannot go anywhere. I would say you misaddressed the switch address and gateway and also the servers  if they are meant to be in the same subnet. Currently the pc and switch are not in the vlan address space on the router.

interface FastEthernet0/0.1

encapsulation dot1Q 18

ip address 44.33.77.1 255.255.255.240

!

interface Vlan18

description Servers

ip address 44.77.33.1 255.255.255.240

!

ip default-gateway 44.77.33.1

!

View solution in original post

4 REPLIES 4
AhmedSonba
Beginner

Hello Janson,

Look your servers are ping each other because they are all on the same subnet /28 and I do not believe you had configured the default gateway on them .

But on the PC for example you had configured the default gateway which is your router ip address  44.33.77.1 and on your router you had configured RIP version 2 with just network 202.18.81.0 you will need to add network 44.33.77.0 as you know you need to add all the networks  connected to your router .

In your situation you are sending to your router traffic for the  4.33.77.0 network and your poor router do not know where to send it so it get droped

to solve your porblem just add the following to your router  :

router rip

network 44.33.77.0

Hope it will Help

Ahmed Sonba

  Your vlan 18 subnets do not match on the switch and router.  The router says 44.33.77.1  and the switch and servers  says 44.77.33.1 .   Two different subnets .    Where are your servers actually being routed?  They are not in the vlan 18 address space .?   This is not vlan 18 so its not being routed as only vlan 18 is allowed on the trunk which is 44.33.77.x so it cannot go anywhere. I would say you misaddressed the switch address and gateway and also the servers  if they are meant to be in the same subnet. Currently the pc and switch are not in the vlan address space on the router.

interface FastEthernet0/0.1

encapsulation dot1Q 18

ip address 44.33.77.1 255.255.255.240

!

interface Vlan18

description Servers

ip address 44.77.33.1 255.255.255.240

!

ip default-gateway 44.77.33.1

!

misterjas
Beginner

Hi Ahmed & Glen. Thank you for the fixes. I made the changes and everything is working correctly. I appreciate you guys help.

Jason

You are most Welcomed

Ahmed Sonba