cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Announcements

CISCO SWITCHES FOR SMALL and MEDIUM BUSINESS

Introducing the next generation of Cisco Small and Medium Business Switches. Cisco is refreshing its SMB Switch portfolio. Click here  to learn more.


550
Views
0
Helpful
11
Replies
Highlighted
Beginner

SF300-48p static IP address for Vlan

I am trying to set a static IP address to a vlan on a SF300-48p with no success.

When I set the IP address for the vlan I lose connection to the switch from the GUI (also tried with CLI SSH & the same thing happens). It is necessary to reset switch to connect via GUI/CLI again.

 

Trying to keep it simple:-

Vlan management -> Vlan settings -> Vlan 10 (enabled in popup, disabled on main page)

IP configuration -> IPv4 interface -> Add Vlan 10 -> Static IP 192.168.10.254 -> Mask 255.255.255.0

Apply -> connection lost & switch reset required.

 

Tried with Firmware versions: 1.2.7.76/1.3.7.18 /1.4.0.88/14.1.15

Boot version: 1.3.5.06

Tried with various combinations:

Ports to Lan -> none

Ports to Lan ->Interface FE1 access mode / vlan 10 untagged

Ports to Lan ->Interface FE1 trunk mode /vlan 10 tagged

Ports to Lan -> Interface FE1 trunk mode /vlan 10 untagged

 

Note Vlans can be added if IP address type is set to dynamic.

 

Any help would be much appreciated.

2 ACCEPTED SOLUTIONS

Accepted Solutions
Highlighted
Cisco Employee

Hi Andrew,

Please refer the below mentioned video link and try that once in your scenario, I hope that will help.

https://www.youtube.com/watch?v=2IQeKNEqt2U&list=PLB4F91009260AB3D7&index=17&t=0s

 

Note: Please keep a good known configuration back-up of the switch before changing any configuration.

View solution in original post

In this latest Cisco Tech Talks, we'll talk about the workaround for losing the switch access while assigning the IP address on the newly created VLAN interf...
Highlighted

Thanks Sujoy - it worked.

View solution in original post

11 REPLIES 11
Highlighted
VIP Mentor
Highlighted

Yes - device is in L3 mode

Highlighted

thank you, then it is strange, can you able to post the screenshot and error you get.

BB
*** Rate All Helpful Responses ***
Highlighted

There is no error message - nothing in the log files.

The popup window where you set vlan id & IP address etc. just becomes unresponsive & I have to click the "X" to close.

The main window comes up with "no internet access" after clicking refresh.

Reset the switch,  reload browser & then login prompt page comes back.

Highlighted

is this only VLAN available in the Switch? or do you have VLAN 1 also present?

 

BB
*** Rate All Helpful Responses ***
Highlighted

Yes - Vlan 1 is set as default (192.168.1.254)

I have reset everything back to factory defaults.

Highlighted

Did you manage to fix this.

Can you post the full output of sh run?

Highlighted

This is it - about as basic as it can get....

 

switch0b6d46#sho running-config
config-file-header
switch0b6d46
v1.4.11.5 / R800_NIK_1_4_220_026
CLI v1.0
set system mode router

file SSD indicator encrypted
@
ssd-control-start
ssd config
ssd file passphrase control unrestricted
no ssd file integrity control
ssd-control-end cb0a3fdb1f3a1af4e4430033719968c0
!
vlan database
vlan 10
exit
voice vlan oui-table add 0001e3 Siemens_AG_phone________
voice vlan oui-table add 00036b Cisco_phone_____________
voice vlan oui-table add 00096e Avaya___________________
voice vlan oui-table add 000fe2 H3C_Aolynk______________
voice vlan oui-table add 0060b9 Philips_and_NEC_AG_phone
voice vlan oui-table add 00d01e Pingtel_phone___________
voice vlan oui-table add 00e075 Polycom/Veritel_phone___
voice vlan oui-table add 00e0bb 3Com_phone______________
bonjour interface range vlan 1
hostname switch0b6d46
username andrew password encrypted 5acf3fbe66364c08cc660b37ec883a0da5f8621f privilege 15
ip ssh server
!
interface vlan 10
name Test
!
interface fastethernet1
switchport mode access
switchport access vlan 10
!
interface fastethernet2
switchport mode access
switchport access vlan 10
!
interface fastethernet3
switchport mode access
!
interface fastethernet4
switchport mode access
!
interface fastethernet5
switchport mode access
!
interface fastethernet6
switchport mode access
!
exit

 

Thanks

Highlighted
Cisco Employee

Hi Andrew,

Please refer the below mentioned video link and try that once in your scenario, I hope that will help.

https://www.youtube.com/watch?v=2IQeKNEqt2U&list=PLB4F91009260AB3D7&index=17&t=0s

 

Note: Please keep a good known configuration back-up of the switch before changing any configuration.

View solution in original post

In this latest Cisco Tech Talks, we'll talk about the workaround for losing the switch access while assigning the IP address on the newly created VLAN interf...
Highlighted

Thanks Sujoy - it worked.

View solution in original post

Highlighted

Great!